CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Obitelj u središtu molitvene nakane pape Franje za srpanj: ‘Obitelj je temelj društva’

Zabrinutost zbog teškoća s kojima danas žive obitelji i velika ljubav prema toj temeljnoj stanici društva, nit su vodilja molitvene nakane Pape Franje za mjesec srpanj, koju je, kao inače, uputio u videosnimci objavljenoj preko Svjetske molitvene mreže.

Obitelj treba biti zaštićena – od te jasne tvrdnje polazi snažan poziv pape Franje da se u srpnju moli za obitelj koja se danas u svijetu suočava s brojnim opasnostima, brzim ritmom života i stresom. Mnogo je problema koje imaju današnje obitelji; stoga nije slučajnost da Papa, u videosnimci na španjolskom jeziku, spominje pitanja povezana sa svakodnevnim zajedničkim životom, kao i to da roditelji katkada zaborave igrati se sa svojom djecom, prenosi vaticannews.va.hr.

Crkva treba hrabriti obitelji i biti uz njih, pomažući im otkrivati putove koji će im pomoći nadvladati sve te teškoće. Molimo da današnje obitelji budu praćene s ljubavlju, poštovanjem i savjetima, te posebno, da budu zaštićene od države – potaknuo je Papa.

Obitelj u Papinu srcu

Pozornost pape Franje prema obitelji stalna je i odlučna. Obitelj je temelj društva te je i dalje najprikladnija struktura koja ljudima može zajamčiti cjelovito dobro, potrebno za njihov trajni razvoj – rekao je 2017. godine, u govoru sudionicima susreta Europskoga saveza udruga katoličkih obitelji (FAFCE). Međutim, nije moguće zaboraviti dvije sinode o obitelji, apostolsku pobudnicu ‘Amoris laetitia’, te niz kateheza na općim audijencijama tijekom 2015. godine, posvećenih obitelji; i to je samo nekoliko primjera koji pokazuju koliko je papi Franji na srcu pitanje obitelji.

Otac Frédéric Fornos: Obitelj nije privatni problem nego društvena činjenica

Papina svjetska molitvena mreža ističe da se brojne obitelji osjećaju same i trpe u tišini. Njihova je stvarnost drugačija od onih iz prošlosti. U današnjoj kulturi, u koju su uronjene, nema mnogo vremena, preveliki obim posla katkada ograničava prostor za zajednički život, a digitalno povezivanje u nekim slučajevima oslabljuje osjećajne veze.

Međutim, govoreći o obiteljima, ne mogu se izbjeći razdoblja krize i društveno-gospodarske posljedice koje je prouzročila pandemija, kao što je gubitak posla ili teško plaćanje stanarine. Mnogo je, naime, potrebitih obitelji koje nemaju sigurnosti za svoju današnjicu, kao ni za budućnost posla. Stoga je jasno da ni pojedinci ni društvo ne mogu ne obazirati se na obitelj.

Upravo zbog toga država treba promicati politike koje ju štite – napominje Svjetska molitvena mreža. Na kraju poziva na molitvu Papa još jednom ističe da obitelj nije jednostavno neki privatni problem nego društvena činjenica – primijetio je međunarodni ravnatelj Svjetske molitvene mreže isusovac pater Frédéric Fornos. Stoga je potaknuo na molitvu, ali i na podupiranje udrugā koje obiteljima pomažu suočiti se sa svojim izazovima. U ovom mjesecu srpnju posvetimo svojim obiteljima, svakoga dana, besplatno vrijeme; svaka osoba zna što to konkretno znači – rekao je isusovac.

Molitvena mreža

Papin je video inicijativa na globalnoj razini kako bi se širile mjesečne molitvene nakane Svetoga Oca, a razvila ju je Papina svjetska molitvena mreža (poznata i pod imenom Apostolat molitve, kako se nekada zvala). Njezina je zadaća pokretati katolike putem molitve i djelovanja pred izazovima čovječanstva i poslanjem Crkve. Ti su izazovi prikazani u obliku molitvenih nakana koje Papa povjerava cijeloj Crkvi. Ustanovljena 1844. godine kao Apostolat molitve, Papina je molitvena mreža prisutna u 98 zemalja, i ima više od 35 milijuna članova.

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er