ZANIMLJIVOSTI

Novi danski kralj otkriva obiteljsku večernju molitvenu rutinu: Molitva je živi odraz naše vjere

Novi kralj Danske podijelio je svoja razmišljanja o vjeri, budućnosti, pa čak i večernjoj molitvama sa svojom obitelji. Nedavno inaugurirani kralj Frederik X. objavio je memoare Kongeord (Kraljeve riječi) koji su rasprodani s polica u Danskoj.

U njima novi kralj, koji je naslijedio svoju majku nakon što je ona formalno abdicirala 14. siječnja 2024., tvrdi da je kršćanstvo temelj Danske i danskog naroda. Vjera je, napisao je na danskom, naša međusobna povezanost, s Bogom i našom zajedničkom poviješću. Otkrio je i da voli posjećivati crkvene službe i da bi osjetio ponos kada bi njegova majka svoje govore završavala s: “Gud bevare Danmark!” (Bog blagoslovio Dansku!)

Danska je, poput mnogih europskih zemalja, pretežno sekularna. Iako su 72% Danaca registrirani članovi državne crkve, a manje od 1% katolici, samo oko 25% izjavljuje da vjeruje da je Isus Sin Božji, a oko jedna petina smatra da vjera igra važnu ulogu u njihovim životima . No čini se da je novi kralj među ovom posljednjom skupinom, piše Aleteia

U svojim memoarima, također je podijelio da on i njegova supruga, australska kraljica Mary, uvijek mole Očenaš prije spavanja sa svojom djecom, a to još uvijek čine sa svojim 13-godišnjim blizancima. “Za moju suprugu i mene – i za mnoge druge danske roditelje, rekao bih – večernja je molitva mali, ali živi odraz naše vjere, bez kojeg ne želimo odgajati djecu.” U tome su novi kralj i kraljica poput mnogih obitelji diljem svijeta. Molitva Gospodnja, ili Oče naš kako je često nazivamo, najviši je izraz kršćanske molitve. Crkveni oci opisali su je kao sažetak cijelog Evanđelja, a sveti Toma Akvinski nazvao ju je “najsavršenijom molitvom”.

Papa Franjo je 2016. rekao da uvijek pet puta moli molitvu Gospodnju prije spavanja. On je rekao, “Navečer, prije spavanja, izmolim ovu kratku molitvu: “Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti!” I molim pet Očenaša, po jedan za svaku Isusovu ranu, jer Isus nas čisti svojim ranama.

Moderne kraljevske obitelji danas su neizmjerno oprezne u onome što otkrivaju o svom privatnom životu. Ali kralj Frederik, na samom početku svoje vladavine, bio je izuzetno iskren o mjestu Isusa Krista u vlastitom obiteljskom životu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er