CRKVAVIJESTI

Nikaragvanska diktatura oslobodila biskupa Álvareza te ga deportirala u Vatikan

Diktatura Daniela Ortege u nedjelju je oslobodila i poslala u Vatikan dvojicu zatvorenih nikaragvanskih biskupa zajedno s 15 svećenika i sjemeništaraca.

Nikaragvanski mediji La Prensa i Confidencial prvi su izvijestili o oslobađanju, navodeći da su među oslobođenima bili biskup Rolando Álvarez od Matagalpe i biskup Isidoro Mora od Siune. Pomoćni biskup Silvio José Báez iz Manague, prognan zbog progona od strane Ortegine diktature, u suzama je potvrdio vijest o oslobađanju biskupa, svećenika i sjemeništaraca: “Naši pastiri su slobodni”.

“Već su ih primile vatikanske vlasti, u skladu sa sporazumima dobre vjere i dobre volje, koji nastoje promicati razumijevanje i poboljšati komunikaciju između Svete Stolice i Nikaragve, za mir i dobrobit”, naveo je Ortegin režim u izjavi.

Slično oslobađanje dogodilo se u listopadu 2023. kada je 12 zatvorenih svećenika poslano iz Nikaragve u Rim.

Vezani članci

U kolovozu 2022. biskup Álvarez od Matagalpe, poznati branitelj ljudskih prava i kritičar Orteginog režima, bio je prisiljen ostati u svojoj službenoj rezidenciji zajedno s nekoliko svećenika, sjemeništaraca i jednog laika. Dva tjedna kasnije, gotovo bez hrane, nikaragvanska policija provalila je u kuću, otela Álvareza i odvela ga u Managuu, glavni grad zemlje, gdje je stavljen u kućni pritvor. 10. veljače 2023. diktatura je osudila biskupa Matagalpe na više od 26 godina zatvora, optužujući ga da je “izdajica domovine”. Od tada se nalazi u zatvoru poznatom kao “La Modelo”, gdje se drže politički zatvorenici režima.

Biskupa Mora uhitile su nikaragvanske vlasti 20. prosinca 2023., usred vala otmica od strane režima katoličkih svećenika koji je ukupno brojao više od 15 uhićenja samo tog mjeseca. Mora je dan ranije slavio misu u Matagalpi gdje je potaknuo vjernike da mole za Álvareza. U međuvremenu su se intenzivirali pozivi Katoličke crkve na mir u Nikaragvi, piše CNA

Papa Franjo je 1. siječnja izrazio “zabrinutost” za stanje u zemlji, “gdje su biskupi i svećenici lišeni slobode”. Papin poziv ponovile su i američke vlasti. Dana 2. siječnja, Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta, zatražio je da nikaragvanska diktatura “odmah i bezuvjetno oslobodi biskupa Rolanda Álvareza, koji je nepravedno pritvoren 500 dana”.

“Sloboda vjerovanja je ljudsko pravo. Daljnji pritvor Álvareza je nedopustiv”, rekao je Miller. U Sjedinjenim Državama, istaknuti glasovi poput zastupnika Chrisa Smitha iz New Jerseyja, katolika, također su držali u središtu pozornosti liječenje Álvareza. Na kongresnom saslušanju održanom 30. studenoga 2023., Smith je uvjeravao da je „biskup Álvarez nevin čovjek koji podnosi neizrecivu patnju. Njegov život i služba bili su nadahnjujući primjer suosjećanja, dobrote, poštenja i nesebičnog služenja.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er