ZANIMLJIVOSTI

Nevjerojatno: Arheolozi otkrili stepenice na mjestu gdje je Isus izliječio slijepca u Jeruzalemu

Novi projekt iskapanja u Jeruzalemu otkrio je stepenice stare više od 2000 godina na mjestu gdje Novi zavjet kaže da je Isus izliječio slijepca. Posljednjih tjedana arheolozi su otkrili osam stepenica koje se spuštaju u jezero Siloam.

Stepenice stare više od 2000 godina datiraju iz vremena kada je Isus bio na zemlji. Direktor međunarodnih poslova Zaklade City of David Ze’ev Orenstein rekao je za Fox News Digital da “iskapanja koja su u tijeku unutar Davidova grada — povijesnog mjesta biblijskog Jeruzalema — posebice bazena Siloam i Puta hodočašća, služe kao jedan najvećih potvrda te baštine i tisućljetne veze Židova i kršćana s Jeruzalemom.” “Ne samo kao pitanje vjere, već kao stvar činjenice”, rekao je za Fox News.

Bazen Siloam izgrađen je za vrijeme vladavine kralja Ezekije i mjesto je gdje je Isus učinio čudo iscjeljenja slijepca. Novi zavjet kaže da je Isus namazao oči slijepca blatom i zamolio ga da dođe i opere se u vodama jezera Siloam. Pa su mu rekli: “[Pa] kako su ti se otvorile oči?” On je odgovorio: “Čovjek koji se zove Isus napravio je glinu i pomazao mi oči te mi rekao: ‘Idi u Siloam i operi se.’ I otišao sam tamo, oprao se i progledao.” (Iv 9,10-11)

Godine 2004. tvrtka za vodu Hagihon naišla je na znakove bazena Siloam dok je izvodila infrastrukturne projekte. Ovo otkriće dovelo je do kasnijih istraživanja, otkrivajući važan dio ovog povijesnog mjesta. Izraelska uprava za antikvitete, Izraelska uprava za nacionalne parkove i Zaklada Davidov grad najavili su početkom 2023. da će ovo biblijsko mjesto uskoro biti otvoreno za javnost. “Pola milje koja prolazi kroz Davidov grad, od ribnjaka Siloam na jugu, nastavljajući duž Puta hodočašća, sve do stopa Zapadnog zida, Južnih stuba i Brda hrama, predstavlja najznačajniju pola milje na planet”, objasnio je Orenstein. “Nigdje na Zemlji ne postoji pola milje koje znači više većem broju ljudi – ne milijunima, nego milijardama – od pola milje koje je Davidov grad”, zaključio je.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er