MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Molitva svetom Josipu prije posla

Molitva svetom Josipu prije posla Sveti Josip primjer je čovjeka koji svojim skrovitim radom ne lomi napukle trske niti gasi stijenj što tek tinja. Vjerni čuvar Isusa i Marije vrijedno je i marljivo radio u skrovitosti trudeći se da im ništa ne nedostaje. U njemu možemo uvijek vidjeti primjer i model pristupa svojem poslu i odnosu prema radu. Sveti Josip nas uči da je tihi rad, rad koji se odvija u skrovitosti za Isusa i Mariju najviši poziv svakog čovjeka. Morali bismo naučiti od našeg skromnog modela, svetog Josipa, da nemamo veće sreće nego raditi i raditi dobro kao čin žrtvene ljubavi.

Posao nikada ne smije biti besmislena muka, niti treba biti odvojen i sadržan od ostalih aspekata našega života. Posao je, iako često raznolik i podložan promjenama, čovjekov životni poziv. Nema trenutka kada čovjek ne radi te ga ne možemo poimati samo kao osmosatno radno vrijeme kojim zarađujemo za svoje uzdržavanje i život. Čovjek neprestano radi jer mu završetkom njegovog radnog dana itekako preostaju druge obveze, primjerice kada se vrati kući, pa čak i kada spava! Njegov organizam i biće itekako radi. Moglo bi se reći da je čovjek uronjen u rad i da se takav dinamizam odvija neprestano u njegovom životu. Zanimljivo je da čak i Isus u Evanđelju kaže da Otac njegov neprestano radi. Rad i život su jedno te isto. Osim toga, rad je nešto što čovjeku daje smisao i razvija njegove sposobnosti te mu daje da vidi sebe kao potencijal koji se može razvijati do neistraženih mogućnosti preko posla.

Posao bi trebao biti čin služenja u ljubavi prema Bogu, donoseći slavu onome koji je naš Stvoritelj. Posao nije prokletstvo. Posao je dužnost. Naš nas je nebeski Otac sam naučio raditi i odmarati, pa čak i u Raju, gdje nije bilo boli ni tuge. Sveti Josip, čuvar našega Otkupitelja, svojim je rukama mnogo radio i učio dijete Isusa svojem stolarskom zanatu. Doista, sveti Josip nas uči da je tihi rad za Isusa i Mariju najviši poziv svakog čovjeka. Morali bismo naučiti od našeg skromnog modela, svetog Josipa, da nemamo veće sreće nego raditi i raditi dobro kao čin žrtvene ljubavi.

Molitva sv. Josipu za posvećenje posla

Slavni, sveti Josipe, ti si uzor sviju radnika. Izmoli mi milost raditi u duhu pokore, da bih vršio pokoru za moje brojne grijehe; raditi savjesno i stavljati ispunjenje svoje dužnosti više od svojih osobnih sklonosti; raditi zahvalno i radosno i svojom se čašću založiti da kod rada iskoristim i razvijem od Boga mi podijeljene talente; raditi uredno i mirno, s umjerenošću i strpljivošću i nikada se ne obeshrabriti zbog umora i teškoća; ponajviše, raditi s čistom nakanom i nesebično i uvijek imati pred očima smrt i račun koji ću morati podnijeti za izgubljeno vrijeme, za neiskorištene talente, za propušteno dobro i za svaku taštu samodopadnost kod uspjeha, koja je u služenju Bogu toliko štetna. Sve za Isusa, sve po Mariji, sve prema tvojem uzoru, sveti oče Josipe! To neka bude moje geslo za života i kod smrti. Amen.(Molitvu je sastavio i molio sv. Pio X.)

www.medjugorje-news.com

Izvor
hkm
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er