BiHCRKVAVJERA I DUHOVNOST

MINISTAR FBIH POMAŽE SIROMAŠNE ŽUPE BANJOLUČKE BISKUPIJE NA PODRUČJU RS-A U BIH

Ministar Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić s pomoćnikom ministra Zdravkom Beljom posjetio je u petak, 26. lipnja 2020. Biskupski ordinarijat u Banjoj Luci. Dočekali su ih biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, pomoćni biskup i generalni vikar mons. Marko Semren te biskupski vikari mons. Miljenko Aničić, direktor Caritasa i mons. Ivica Božinović, biskupijski ekonom.

Izrazivši srdačnu dobrodošlicu i radost svojim gostima biskup Komarica je ukratko spomenuo aktualnu nezavidnu materijalnu situaciju u kojoj se nalazi njegova biskupija, osobito skoro sve župe na području entiteta Republike Srpske, a to su dvije trećine od svih župa. Katastrofalnom ratnom i poratom politikom te su župe svedene na „ostatke ostataka“ svojih predratnih vjernika, a uz to su skoro sve u ratu doživjele uništenje ili oštećenje svojih crkvenih objekata. Višemjesečna pandemija koronavirusa dodatno je ugrozila život i funkcioniranje župa, župnika pa i cijele biskupije, pojasnio je biskup Komarica. Nadodao je kako se – osobito zadnjih mjeseci obraćao na mnoge adrese crkvene i državne, moleći za pomoć. Neki su pokazali solidarnost, mnogi nažalost nisu ni odgovorili, ili su odgovorili negativno.

Ministar Ramić je biskupu Komarici i njegovim suradnicima objasnio kako se osobno zauzimao u svojoj Vladi da se pomogne vjerskim službenicima također i na području RS-a, osobito iz Katoličke Crkve, koji za razliku od vjerskih službenika iz Islamske zajednice nisu namještenici vjerske zajednice i ne primaju nikakvu plaću, niti imaju mirovinsko osiguranje. Zato je, slično kao i u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, odlučio – u okviru zakonskih mogućnosti – financijski pomoći i najsiromašnije župe Banjolučke biskupije na području entiteta RS-a. Ta financijska jednokratna pomoć je dio pomoći u nadilaženju posljedica još uvijek aktualne pandemije koronavirusa.

Ministar Ramić i biskup Komarica su zatim potpisali ugovor o jednokratnoj pomoći najsiromašnijim svećenicima na župama u RS-u. Biskup je ministru srdačno zahvalio na tom „dragocjenom humanitarnom gestu“, a ministar je nadodao da je njegovo ministarstvo spremno također pružiti jednokratnu pomoć naporima Biskupije i Caritasa da sačuva radna mjesta onih osoba, koje su u službi bilo Biskupije ili Caritasa. U tom je duhu potpisan i ugovor o jednokratnoj financijskoj pomoći javnoj kuhinji Caritasa biskupije Banja Luka.

U daljnjem informativnom razgovoru ministar Ramić i njegov pomoćnik Beljo dobili su od suradnika biskupa Komarice dodatne dragocjene informacije o aktualnoj situaciji i potrebama Banjolučke biskupije i njenih institucija.

(kta/tabb)

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er