OSTALOZANIMLJIVOSTI

Liječnici u vatikanskoj bolnici izveli izvanrednu operaciju kako bi spasili nerođeno dijete

Operacije unutar maternice delikatan su postupak zbog čega izniman uspjeh ovog postupka čini znakom nade i ljudskim trijumfom.

Zaista je utješno, posebno u ovom teškom vremenu, čuti dobre vijesti koje donose nadu. Nedavno je dirljiv podsjetnik na čudo novog života došao u obliku izvanredne operacije koja je prvi put izvedena u bolnici Bambino Gesù u Rimu – pedijatrijskoj ustanovi koju međunarodni ugled vodi Vatikan.

Operacija se obavila u travnju na fetusu u dobi od 28 tjedana. Nerođenom djetetu dijagnosticiran je ozbiljan oblik kongenitalne dijafragmalne kile, kako je izvijestila talijanska novinska agencija ANSA. Iako rizična, nevjerojatna unutarmaternička operacija bila je nevjerojatan uspjeh.

Što je urođena dijafragmatična kila?

Ovo urođeno stanje rijetka je bolest koja se javlja u populaciji od 2.500 do 4.000 živorođenih. U Italiji, gdje živi to nerođeno dijete, to stanje pogodi oko 150-180 djece godišnje, a u SAD-u je taj broj veći od 1.600, prema dostupnim podacima.

To stanje se pojavljuje “kada se djetetova dijafragma (tanki sloj mišića koji razdvaja trbuh od grudi) ne uspije potpuno formirati, omogućavajući trbušnim organima da uđu u grudnu šupljinu i spriječe rast pluća”. Stopa smrtnosti povezana s ovom urođenom defektu može široko varirati ovisno o opsegu oštećenja i o načinu liječenja koje dijete može primiti te se navodi 50 posto šanse za preživljavanje.

Operacija je bila uspješna!

Liječnici u bolnici Bambino Gesù, zajedno s liječnicima klinike Mangiagalli u Milanu i bolnice San Pietro-Fatebenefratelli u Rimu, morali su umetnuti fetoskop (vrlo tanku sondu opremljenu fiberoptičnom kamerom) u trbuh trudne majke, ući u maternicu i doći do djetetovih usta. U toj dobi dijete je bilo dugo samo 14 centimetara i težilo je oko 2,6 kilograma, donosi portal Aleteia.

Odatle se fetoskop spustio u dušnik kako bi se pozicionirao i napuhao balon koji bi se ponašao poput čepa, sprječavajući da tekućinu koju obično stvaraju pluća istiskuju drugi organi, što bi nepovratno ugrozilo razvoj pluća. Tako zadržana tekućina u plućima omogućit će im postupno širenje i na taj način osigurati, u vrijeme djetetovog prvog daha, odgovarajuću oksigenaciju. Operacija je trajala 45 minuta i završena je bez komplikacija. Deset dana kasnije, ultrazvučni pregled pokazao je porast pluća malog fetusa – balon je radio kako bi pomogao malom djetetu!

Identiteti nerođenog djeteta i njegovih roditelja nisu objavljeni u javnosti radi zaštite njihove privatnosti, pa je teško pronaći ažurirane podatke o djetetovom zdravstvenom napretku, ali nadamo se i molimo da se trudnoća nastavi sigurno i neometano za oboje – majku i dijete.

Tijekom pandemije koronavirusa, nevjerojatan ishod takvog postupka može nam donijeti nadu i ukazati nam povjerenje u sposobnost čovječanstva, uz pomoć našeg Stvoritelja, da pobjeđujemo nad mnogim nevoljama s kojima smo prisiljeni suočiti se.

hkm.hr

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er