CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Kršćanima prijeti opasnost od izumiranja u ….

Papinska zaklada Pomoć Crkvi u nevolji objavila je izvješće Život nakon ISIS-a: Novi izazovi pred kršćanstvom u Iraku. Studijom su istražene prijetnje s kojima se trenutno suočavaju irački kršćani koji se vraćaju svojim domovima u Ninivsku nizinu nakon dramatičnoga progona 2014. godine koje je međunarodno priznato genocidom.

Ukoliko međunarodna zajednica odmah ne reagira prisilna bi emigracija tijekom sljedeće četiri godine moga smanjiti broj kršćana za 80 % u odnosu na broj koji je prethodio agresiji ISIS-a, navodi se u izvješću. Time bi se lokalna kršćanska zajednica iz kategorije „ranjiva” prebacila u kritičnu kategoriju „ugroženih”.

U tom području 100 % kršćana osjeća nedostatak sigurnosti, a istraživanje ukazuje na nasilnu aktivnost lokalne policije, ali i mogućnost povratka samozvane Islamske države kao glavne uzroke straha među kršćanima. Navedeno je za 69 % ispitanika glavni razlog za moguću prisilnu migraciju. Shabak policija i Babilonska brigada dvije su glavne policije aktivne u Ninivskoj nizini uživajući podršku iračke vlade što je dodatni razlog za veću zabrinutost. Ovu vrstu podrške iračke vlade uživaju jer su pridonijeli pobjedi nad ISIS-om. Međutim, 24 % ispitanika tvrde kako su njihove obitelji pretrpjele negativne posljedice uznemiravanja i zastrašivanja uslijed aktivnosti koje je poduzimala policija i neprijateljske grupe.

Osim nedostatka sigurnosti, kršćani ukazuju i na nezaposlenost (70 %), financijsku i administrativnu korupciju (51 %), te vjersku diskriminaciju (39 %) na društvenoj razini kao dodatne razloge koji dovode do migracija. Sukobi središnje bagdadske vlade i regionalne vlade Kurdistana, koji se tiču pojedinih područja s kršćanskom većinom, povećavaju osjećaj nesigurnosti.

Vezani članci

U zaključku istraživanja se navodi kako unatoč svemu nade i svjetla ima. Prema podacima ažuriranima u travnju 2020., 45 % kršćanskih obitelji vratilo se u Ninivsku nizinu, iako se u mnogim slučajevima vratio samo dio članova. Ovaj je postotak koliko-toliko pozitivan korak na planu dugoročnoga oporavka koji realizira zaklada Pomoć Crkvi u nevolji u suradnji s drugim organizacijama. Oni svesrdno rade na obnovi kršćanskih centara napadnutih džihadističkim bijesom. Papinska zaklada trenutno je započela novu fazu ovoga plana koji se tiče obnove pokrajina u kojima je kršćanska većina. Potpuno su uništene 34 pokrajine, 132 spaljene, a 197 ih je djelomično oštećeno.

www.medjugorje-news.com/svijetlorijeci

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er