VJERA I DUHOVNOST

Koliko Djevica Marija ima blagdana kroz crkvenu godinu?

Kalendarska godina počinje 1. siječnja s blagdanom kojim se slavi Marija kao “Marija Bogorodica”, prvi od mnogih dana posvećenih Gospi.

Koliko samo marijanskih blagdana ima? Većina svetaca ima samo jedan liturgijski blagdan ili spomendan tijekom godine; nekolicina ima dva. Blažena Djevica Marija, međutim, jedinstvena je iznimka. Možemo li uopće dati konačan odgovor na pitanje koliko se puta u liturgijskoj godini slavi Djevica Marija?

Između velikih blagdana kao što je Bezgrešno začeće i spomendana povezanih s njezinim brojnim zagovorima, teško je pratiti. Čovjeku se to doista čini nemogućim, ali Bog mora znati, jer za njega “ništa nije nemoguće” (Lk 1,37), kako anđeo Gabrijel podsjeća Mariju.

Uistinu, nije jednostavno nabrojati Gospine blagdane. Prvo, uz Mariju su usko vezana najmanje dva Gospodnja blagdana. 2. veljače, blagdan Prikazanja Gospodinova, bio je do koncilske reforme blagdan Očišćenja Djevice Marije. Kristovo otajstvo koje se ovdje razmatra ostaje nepromijenjeno, bez obzira na ime. Međutim, fokus sada daje primat Sinu, iako Marija, prinoseći Bogu svoje novorođenče, prinosi i svoju dušu koja će biti “mačem probodena”, prema Aninom proročanstvu.

Vezani članci

Zatim, tu je 25. ožujka, svetkovina spomendana Navještenja Gospodinova. Njime se slavi Utjelovljenje, koje intimno uključuje i Sina i njegovu majku. Božje djelo za čovječanstvo u središtu liturgije Prema Guyu Ouryju, OSB, ovo otajstvo utjelovljenja je ključ za razumijevanje ključne uloge naše Gospe: Marija je rodila Sina Božjega, dajući mu tijelo poput našeg, nastalo od njenog djevičanskog tijela, i time omogućila njegovo uključivanje u ljudsku obitelj. […] Gospa je stoga sam temelj nadnaravne građevine koju je Crkva došla sagraditi na zemlji; bez Marije Crkva ne bi mogla nastati, Bog je tako odredio.

Djevica Marija je lik Crkve, čiji je “rodni list” fiat “sluškinje Gospodnje”. Stoga iskazuje majci Spasitelja štovanje koje joj pripada. Međutim, ta je pobožnost uvijek u konačnici upućena samom Isusu, prema duhovnoj uzrečici sv. Ljudevita Montforta: “Isusu, po Mariji”. Od 1. siječnja (Marija, Majka Božja) do 8. prosinca (Bezgrešno začeće), preko 11. veljače (Gospa Lurdska), dan poslije Presvetog Srca (Bezgrješno Srce Marijino), 31. svibnja (Pohođenje), 16. srpnja. (Gospa od Karmela), 5. kolovoza (Posveta sv. Marije Velike), 15. kolovoza (Velika Gospa), 22. kolovoza (Marija Kraljica ), 8. rujna (Rođenje Marijino), 15. rujna (Gospa Žalosna) , 7. listopada (Gospa od Ružarija) i 21. studenoga (Prikazanje Marijino u hramu), Božje djelovanje za čovječanstvo u središtu je liturgije.

Brojna Marijina ukazanja

Koncilska konstitucija o liturgiji Sacrosanctum Concilium ovako kaže: Slaveći ovaj godišnji krug Kristovih otajstava, sveta Crkva s posebnom ljubavlju časti Blaženu Mariju, Majku Božju, koja je neraskidivom vezom povezana sa spasiteljskim djelom svoga Sina. U njoj Crkva drži i divi se najizvrsnijem plodu otkupljenja i radosno promatra, kao u besprijekornoj slici, ono što ona sama želi i potpuno se nada da će biti. (Sacrosanctum concilium, 103)

A ako je broj svetkovina u čast Gospe nebrojen, to je također zbog mnoštva mjesta gdje se Djevica ukazala, broja svetišta njoj posvećenih i broja mjesta gdje joj se tradicija moli stoljećima – od Meksika (Guadalupe, 12. prosinca) u Svetu zemlju (Palestina, 25. listopada), preko Mongolije (Mozishan, 2. kolovoza) i Ruande (Kibeho, 28. studenoga), u Wisconsin u Sjedinjenim Državama (9. listopada). Samo u Francuskoj Majka Spasiteljeva ukazala se na 18 mjesta priznatih od Crkve.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er