CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Koji se sveci štuju na dan Svih Svetih?

Kao što sam naziv kaže, dan Svih Svetih, 1. studenoga odaje se čast “svim svetima”, onima koji su kanonizirani i onima nepoznatima u svijetu.

Jedna uobičajena zabluda o Danu Svih svetih jest da se njime štuju samo kanonizirani sveci, oni sveti muškarci i žene koje je Crkva službeno priznala. Međutim, blagdan je namijenjen odavanju počasti “svim svetima”, uključujući sve svete muškarce i žene koji su ujedinjeni s Bogom na nebu. To bi moglo uključivati vašu svetu baku, koja je preostale dane svog života provela u jedinstvu s Bogom. Mogao bi uključiti i svetog beskućnika, koji je umro na ulici i pokopan u nepoznatom grobu, javlja Aleteia.

Na to je ukazao sveti Ivan Pavao II. 2002. godine. Danas Crkva, kako stoji u liturgiji, ima “radost slaviti u jednoj svetkovini zasluge i slavu svih svetih” (Početna molitva): ne samo onih koje je tijekom stoljeća proglasila svetima, nego i bezbrojnih muškaraca i žena čija je svetost, skrivena u ovom svijetu, poznata samo Bogu i sjaji u njegovom vječnom kraljevstvu.

Zapravo, mogli bismo postati dio tog broja svetaca u Nebu, čak i ako Crkva nikada ne prizna našu svetost. Svi sveti bi mogli biti naš blagdan! To je podsjetnik da su svi pozvani na svetost. Ako želimo jednog dana biti primljeni na vrata raja, trebamo se posvetiti posvećivanju svog života i nasljedovanju Božje volje.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er