VJERA I DUHOVNOST

Koji je točan datum Isusove smrti?

Koji je točan dan Isusove smrti? Zapravo, radi se o informacijama koje ne znamo pouzdano. Pitanje je to o kojem se povjesničari i znanstvenici već se dugo pitaju.

U evanđeljima postoje elementi koji daju naznake i koji zbog toga mogu pomoći. Međutim, usporedba točnog datuma Isusove smrti nailazi na niz pitanja povijesne naravi, povezanih s činjenicom da se svjedočanstva evanđelja međusobno razlikuju i ne govore sva o istim detaljima.

A od ta četiri, Evanđelje po Ivanu najudaljenije je od sinoptika jer u njemu Isus umire na dan kada su se janjci žrtvovali u hramu, 14. u mjesecu travnju. Prema onome što proizlazi iz drugih, Isus je umro nakon obroka na Uskrsnu večer, to jest 15. dan mjeseca travnja. Međutim, postoji činjenica oko koje se sva četvorica slažu, a to je da je Isus umro u petak. Godina o kojoj je riječ nalazi se između 26. i 36. godine. Neki su znanstvenici izveli izračune koji bi doveli do činjenice da je datum 14. travnja odgovarao petku u godinama 27., 30. i 33. nove ere.

Koja je točna godina Isusove smrti?

Srednja godina, od 30, je ona koju najviše priznaje većina znanstvenika za niz teza povezanih s kronologijom života Isusa Krista. Taj bi datum bio 7. travnja 30. godine prema računanju naše ere. Evanđelje po Mateju u poglavlju 27, 51 također govori o potresu. Nedavno su neki geolozi Njemačkog istraživačkog centra za geoznanosti, analizirajući segmente materijala iz Mrtvog mora, došli do zaključka da su to područje pogodila dva vrlo značajna potresa. Prvi je bio posebno jak i dogodio se 31. godine prije Krista, dok drugi za znanstvenike datira u razdoblje između 26. i 36. godine nakon Krista.

Koje su to godine u kojima je “Poncije Pilat bio prokurator Judeje i u razdoblju u kojem je opisan potres iz Evanđelja po Mateju”, rekao je jedan od znanstvenika. Prema ovim istraživačima, studija dokazuje da se tih godina dogodio potres toliko jak da je mogao deformirati kamene sedimente Ein Gedija, mjesta na Crnom moru iz kojeg su izvađeni uzorci.

Nižući različita svjedočanstva, spise i dokaze koji se odnose na ovu činjenicu koja je promijenila povijest čovječanstva, u kojoj se Bog utjelovio u čovjeku, svom sinu Isusu Kristu, imamo različite podatke za usporedbu. Četiri evanđelja slažu se u stavljanju trenutka raspeća u razdoblje u kojem je Poncije Pilat bio prokurator Judeje, dakle između 26. i 36. godine poslije Krista. Evanđelja također izvještavaju o činjenici da se raspeće dogodilo u petak, te da je Isus Krist umro nekoliko sati prije židovske subote, koja je započela u petak u zalasku sunca. Evanđelja po Mateju, Marku i Luki, kažu da je Isus umro 15.travnja, dok Ivan ukazuje da je Isusova smrt nastupila 3. travnja.

Tama koja je prekrila zemlju – Pomrčina Mjeseca?

Drugi element koji evanđelja ukazuju na Isusovu smrt odnosi se na tamu kojom je zemlja bila prekrivena u tom trenutku. To bi moglo značiti da je to samo simboličan događaj. Ili, da je to povezano s naglim dizanjem prašine. Čini se da podaci sugeriraju da postoji pomrčina Mjeseca na dan koji odgovara 3. travnja 33. godine, manje-više oko 14.45. A s obzirom da je prema evanđeljima Isus razapet u rimski deveti sat, dakle oko 15 sati, podaci su kompatibilni.

Dakle, ukratko, znanstvenici se slažu da bi najvjerojatniji datum mogao biti 3. travnja 33. godine, tj. onaj koji sugerira Evanđelje po Ivanu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er