CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Vinko Puljić predvodio Misu uočnicu u Podmilačju

U utorak, 23. lipnja 2020. započela je proslava zaštitnika svetišta i župe u Podmilačju Sv. Ivana Krstitelja. Misu uočnicu – za bolesnike, predvodio je na vanjskom oltaru nove župne crkve nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić. Svetište sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju jedno je od najstarijih hodočasničkih i zavjetničkih mjesta u Bosni i Hercegovini, svake godine pohode ga brojni hodočasnici iz BiH, Hrvatske, ali i drugih europskih zemalja. Tako je, unatoč pandemiji koronavirusa, bilo i ove godine. Uoči svečeva spomendana, 23. lipnja, u 16 je sati, iznošenjem kipa sv. Ive s procesijom, pokorničkim slavljem te prvom Misom otvoreno slavlje, prenosi nedjelja.ba.

Potom je Svetu misu za bolesnike predvodio kardinal Puljić, u suslavlju s 15-svećenika među kojima je bio i fra Jozo Marinčić, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene, koji je zaželio svim hodočasnicima ali i svima nazočnim da im na ovoj Svetoj misi otpočne proces obraćenja, da se svi kući vrate obnovljeni. Upravitelj svetišta i župnik fra Filip Karadža, na početku se obratio okupljenom mnoštvu, tražeći moćni zagovor Božjeg proroka i preteče Kristova, Sv. Ivana Krstitelja te se zahvalio, prije svega kardinalu Puljiću i provincijalu fra Jozi na dolasku i pozdravio brojne nazočne goste iz političkog i društvenog života sa svih razina vlasti.

Nakon naviještenoga Evanđelja, kardinal Puljić je u propovijedi najprije podcrtao kako je Sv. Ivan pokornički lik koji nosi snažnu poruku. „Želim ovom svojom besjedom priključit se Papinom pozivu, koji je zapravo na neki način htio svojim pozivom Laudato si propuditi svijest i odgovornost za darove Božje. Posebno da to bude pogled na cjelovit život. U tom smislu treba izgrađivati politiku ugrađivanja kriterija vrednota. Danas su vrednote urušene. To je zapravo bila uloga Ivana Krstitelja, poručiti prave vrednote i uputiti narod da dočeka Mesiju. Mi danas imamo tu ulogu – da je Krist s nama i među nama. Ali, nažalost, vrlo često ta je slika Krista zasjenjena raznim urušenim vrednotama. Raznim interesima sebičnošću, ohološću. Često puta nije prepoznatljiva slika Kristova u kršćanskom srcu, u kršćanskom životu, u kršćanskom govoru, u kršćanskoj komunikaciji. Zato treba shvatiti ne samo za danas život, nego život koji gleda iz prostora u vječnost.

To je ta dalekosežnost pogleda. Zato je potrebno odgajati kulturu gdje se odgaja odgovorna savjest. Bog je dao čovjeku, utkao u srce Božji zakon. Svaki čovjek u sebi nosi savjest. Samo, što se događa s tom savješću?! Čovjek se često vlada po onoj narodnoj: Ako nećeš raditi kako misliš, onda počneš misliti kako radiš. Drugom riječju, ne ravnamo se po onom Božjem zakonu u nama. Zato je potrebno vratiti se izvoru, korijenu. Onomu što nas treba činiti prepoznatljivim da smo Kristovi, da smo kršćani“, poručio je kardinal Puljić.

Vezani članci

Govoreći o aktualnom političkom trenutku, kardinal Puljić je podsjetio na staru, ali nažalost i danas aktualni usud tri Hrvata, četiri stranke. “Gdje god smo mogli, podijelili smo se. I ne samo da se dijelimo, nego to smatramo i uspjehom demokracije. Danas vidimo kako se to urušilo. Ljudi su izgubili dostojanstvo. Ne smijemo dalje sramotiti korijene”, kazao je naglasivši kako nam je svima danas zadaća iskreni dijalog za istinski interes svoga naroda, opći interes ali i interes cijeloga čovječanstva.

Također, kardinal Puljić je apelirao da svi iz Vrbaške doline danas krenu s zavjetom: Želimo život čuvati, braniti i istinski se odgajati u tome. “A ne”, kazao je “da se ubijane nerođenog djeteta smatra progresivinm, naprednim.” Uz to, nadbiskup je naglasio koliko je važno shvatiti svetost braka. Ali i naglasio koliko je važna ljubav prema rodnoj grudi.. “Uvijek treba promisliti: Koliko je ljudi, mojih predaka zakopano u toj grudi. I ako ja to prezrem, i moj će grob brzo prezreti”, poručio je.

Na kraju Misnog slavlja kardinal Puljić je predvodio klanjanje pred Presvetim Oltarskim te je podijelio svečani blagoslov.

Na sam spomendan sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja, jutarnje Mise su u 7 i 8.30 sati, dok je svečano središnje Misno slavlje u 11 sati. U 12 sati je završetak, okrepa i odlazak hodočasnika domovima. (kta)

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er