CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Kardinal Sarah: “Ne protivimo se papi Franji, ali se čvrsto i radikalno suprotstavljamo krivovjerju koje ozbiljno potkopava Crkvu”

Kardinal Robert Sarah odgovorio je na kontroverznu vatikansku deklaraciju koja dopušta svećenstvu da blagoslivlja istospolne parove u određenim scenarijima upućujući vjernike da “odgovore na zbunjenost Božjom riječju” u razmatranju od 6. siječnja.

“Ne protivimo se papi Franji, ali se čvrsto i radikalno suprotstavljamo krivovjerju koje ozbiljno potkopava Crkvu, Tijelo Kristovo, jer je protivno katoličkoj vjeri i Tradiciji”, napisao je kardinal Sarah u razmišljanju koje je podijelio na talijanskom blogu Settimo Cielo.

Sarah, 78, je gvinejski prelat koji je služio kao prefekt vatikanske Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata od 2014. do 2021. godine. “Istina je prvo od milosrđa koje Isus nudi grešniku”, napisao je.

“Sloboda koju moramo ponuditi ljudima koji žive u homoseksualnim zajednicama leži u istini Božje riječi”, nastavio je. “Kako bismo se mogli usuditi natjerati ih da povjeruju da bi bilo dobro i od Boga željeno da ostanu u zatvoru svojih grijeha?”

Dok su biskupi diljem svijeta podijeljeni oko deklaracije, mnogi katolički biskupi diljem Afrike javno su odbacili kontroverznu Fiducia Suplicans. Nekoliko biskupskih konferencija u Africi posljednjih je tjedana zatražilo od svećenika da se suzdrže od davanja blagoslova istospolnim osobama, dok su drugi biskupi uputili svećenstvo u svojoj biskupiji da ne daje blagoslove istospolnim parovima. U svom obraćanju Sarah je potaknuo “svakog biskupa da učini isto” kao i biskupske konferencije u Kamerunu, Čadu i Nigeriji.

Kardnal je primijetio da deklaracija “nije uspjela ispraviti ove pogreške” Crkve u Njemačkoj, gdje je kontroverza oko Sinodalnog puta izazvala podjele u Crkvi. U ožujku 2023. Njemački sinodalni put, suradnja između Njemačke biskupske konferencije i moćnog laičkog lobija, ZdK, odobrio je razvoj formaliziranih ritualnih tekstova za istospolne blagoslove. Vatikanska deklaracija dopušta “spontane blagoslove”, ali ne i liturgijske, piše CNA

Ali po mišljenju kardinala, Vatikanska deklaracija pogoršala je stvari. “Štoviše, svojim nedostatkom jasnoće samo je pojačao zbunjenost koja vlada u srcima, a neki su ga čak iskoristili kako bi podržali svoj pokušaj manipulacije”, napisao je Sarah. Napisao je da treba izbjegavati “uzaludnu primedbu o značenju riječi blagoslov”. Dok je primijetio da su blagoslovi za grešnike zadani, Sarah je naglasio da se Crkva “nikada ne može odvratiti pravljenjem legitimacije grijeha, strukture grijeha ili čak sljedećeg grijeha.”

Također je izrazio zabrinutost da bi se zbrka koju je donijela Fiducia Suplicans mogla suptilno “ponovno pojaviti” na Sinodi o sinodalnosti u listopadu 2024. Sarah je razmišljao da Crkva treba odgovoriti na istospolne parove milosrđem istine. “Što reći ljudima koji su uključeni u istospolne zajednice? Poput Isusa, usuđujemo se prvo milosrđe: objektivna istina djela”, napisao je. Kardinal je tvrdio da blagoslov istospolnog para nije ispravan odgovor.

“Jedina stvar koju treba tražiti od ljudi koji su u odnosu protiv prirode jest da se obrate i prilagode Božjoj riječi”, napisao je. Sarah, koji je rođen i odrastao u Gvineji, podsjetio je na upute pape Benedikta XVI. Africi da bude duhovna “pluća” čovječanstva u suprotnosti s nihilizmom, materijalizmom i relativizmom koji pogađa Zapad. “Afrička Crkva je glas siromašnih, jednostavnih i malenih”, napisao je Sarah, ističući da mora naviještati Evanđelje zapadnim kršćanima koji “vjeruju da su razvijeni, moderni i mudri od mudrosti svijet.” “Stoga ne čudi da su afrički biskupi, u svom siromaštvu, danas navjestitelji ove božanske istine pred moći i bogatstvom nekih zapadnih episkopata”, dodao je.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er