CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

KARDINAL PULJIĆ: HVALA VAM! Hrvatima u BiH treba pomoći, projekti su ključni za njihov opstanak

Prvih 36 ugovora o pristupanju članstvu u Zakladi Vrhbosanske nadbiskupije, osnovane nedavno sa sjedištem u Vukovaru, potpisano je u četvrtak u tome gradu u nazočnosti predsjednika Upravnog odbora te zaklade, vrhbosanskog nadbiskupa i metropolita, kardinala Vinka Puljića.

“Nakon što smo nedavno Zakladu osnovali, sada potpisujemo i prve ugovore o podupiranju njezinog rada jer bez sigurnog i stalnog dotoka financijskih sredstava Zaklada neće moći realizirati sve one projekte koje želimo”, rekao je vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić. Novac će se, dodao je, koristiti za mnoge humanitarne i druge projekte koji će potpomoći osiguranju opstanka Hrvata u BiH.

“Bez dobrotvora, počevši od Vlade RH, ne možemo ostvarivati naše programe i ja sam svima zahvalan”, istaknuo je kardinal Puljić. Po riječima upravitelja Zaklade, zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Dabre, potpisano je prvih 36 ugovora o podupiranju rada Zaklade, a među onima koji su ih potpisali je pet hrvatskih županija, osam gradova, 11 općina i isto toliko tvrtki.

“Bitno je naglasiti da su to ozbiljne tvrtke i sigurno je da ćemo nakon ljeta napraviti još jedan ciklus pristupanja”, najavio je Dabro i dodao da Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije okuplja ljude dobre volje. Jedna od županija koja je odlučila poduprijeti rad te zaklade je i Osječko-baranjska. “Ključ je u tome da podupiremo naše Hrvate koji žive i u Bosni i Hercegovini, ali i u Srbiji. U ovom slučaju, govorimo o Osječko-baranjskoj županiji kao podupiratelju koji će financijski pomagati rad Zaklade. Mi smo i do sada pomagali Hrvate u BiH te smo tako kroz razne projekte Hrvate u toj državi potpomogli s 240.000 kuna”, rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Prema njegovim riječima, Hrvatima u BiH treba pomoći i projekti ondje ključni su za njihov opstanak. Dodao je kako će Osječko-baranjska županija ove godine Zakladu Vrhbosanske nadbiskupije potpomoći s 15.000 kuna. Zaklada Vrhbosanske nadbiskupije u Vukovaru je otvorena sredinom lipnja, a njezine je prostorije svečano otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Tada je najavljeno kako će rad Zaklade biti usmjeren prema osnivanju, izgradnji, uređivanju i opremanju domova za stare i nemoćne, pružanju raznih oblika potpore starima, nemoćnima i bolesnim osobama te financiranju obnove i opremanja objekata za djecu predškolske dobi, za učenike i studente. Dodjeljivat će i novčane potpore učenicima i studentima tijekom njihova redovitog školovanja, a Zaklada će se baviti i drugim humanitarnim i dobrotvornim aktivnostima.

www.medjugorje-news.com/vecernji.ba

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er