VJERA I DUHOVNOST

OBRNUTI LATINSKI KRIŽ Je li sveti Petar doista bio razapet naopačke?

Petrov križ, obrnuti latinski križ, tradicionalno se koristio kao kršćanski simbol. Neki bi se mogli iznenaditi, možda čak i skandalizirati, kad u crkvi nađu obrnuti križ. Filmske franšize i TV emisije prikazuju križ svetog Petra – obrnuti latinski križ – kao simbol koji predstavlja Sotonu ili Antikrista. Zbog toga se popularno – i pogrešno – smatrao simbolom zla piše Aleteia

Križ svetog Petra – poznat i kao Petrov križ – tradicionalno se koristio kao kršćanski simbol, povezan s mučeništvom apostola Petra. Kršćanska tradicija tvrdi da je Petar razapet u Rimu. Rani crkveni oci suglasni su u tvrdnji da je Petar u stvari umro u Rimu, razapet na križu, tijekom progona cara Nerona 64. godine nove ere. Najranije spominjanje njegova pogubljenja nalazi se u Pismu Klimenta iz Rima Korinćanima, datiranom oko godine 90.

Pismo glasi ovako: Uzmimo plemenite primjere vlastite generacije. Ljubomorom i zavišću najveći i najpravedniji stupovi Crkve bili su progonjeni, pa čak i umrli … Petar je, nepravednom zavišću, izdržao ne jedan ili dva, već mnogo truda, pa je napokon, iznijevši svoje svjedočanstvo, otišao na mjesto slave. Čak i ako jasno kaže da je Petar pogubljen, Klement ne govori gdje i kako.

Križ svetog Petra – poznat i kao Petrov križ – tradicionalno se koristio kao kršćanski simbol, povezan s mučeništvom apostola Petra

Tradicija koja kaže da je Petar pogubljen počinje Ivanovim evanđeljem. U 21. poglavlju čitamo Isusa kako govori Petru: Uvjeravam vas: dok ste bili mladi, vezali biste pojas i hodali gdje god želite. Ali kad odrasteš, ispružit ćeš ruke i netko će te drugi vezati i odvesti tamo gdje ne želiš ići. Vjerojatno je ovaj tekst napisan nakon Petrove smrti, jer autor odmah nakon toga dodaje: “Rekao je to da označi kakvom će smrću proslaviti Boga”, u onome što se čini kao jasna referenca na mučeništvo.

U svojoj mnogo kasnijoj Crkvenoj povijesti Euzebije tvrdi da su svi apostoli mučenički ubijeni, osim Ivana. Tek u nekim apokrifnim tekstovima – naime, Petrovu mučeništvu – nalazimo priču koja tvrdi da je Petar, osuđen na smrt, zahtijevao da mu križ okrenu naopačke, tvrdeći da se osjećao nedostojnim biti razapet poput Isusa. Slijedeći primjer apostola, kršćani su ovaj križ koristili kao simbol poniznosti. Pape su često koristile i Petrov križ kao svoj simbol, papa je bio Petrov nasljednik. Nije ni čudo što se obrnuti latinski križevi obično nalaze u nekim crkvama, uglavnom katoličkim.

Imamo samo dijelove Petrova mučeništva. Smatra se da su oni dio apokrifnog sažetka, Petrova djela, iako je mučeništvo moglo biti kasni dodatak tekstu. U svakom slučaju, oba su teksta napisana tijekom drugog stoljeća. Zapravo, većina apokrifnih knjiga koje se pripisuju Petru potječu iz manje -više istog doba – naime, Petrova djela, Petrovo evanđelje, Petrova propovijed, Petrova apokalipsa, pa čak i Petrova presuda.

No, čak i ako se može razumno zaključiti da je Petar zapravo razapet u Rimu, njegovo raspeće naopako slabo je potvrđeno samo u tom jedinom drevnom izvoru (Mučeništvo), vjerojatno mnogo manje pouzdanom od Klementa, Euzebija, Tertulijana i drugih ranih Otaca.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er