CRKVA

Kardinal Jean-Claude Hollerich: zabrana zaređivanja žena “nije nepogrešiva doktrinarna odluka” i s vremenom se može promijeniti

U novom intervjuu, kardinal Jean-Claude Hollerich, SJ, sugerirao je da stajalište Crkve o ženskim ‘svećenicama’ nije uklesano u kamenu i da bi se o njemu trebalo dalje raspravljati, istodobno upozoravajući na izazivanje “oštrih reakcija”.

Govoreći za službeni švicarski katolički portal kath.ch 17. svibnja, Hollerich, koji je nadbiskup Luksemburga, rekao je da zabrana zaređivanja žena “nije nepogrešiva doktrinarna odluka” i da se s vremenom može promijeniti argumentima.

“Kako ja to vidim, većina biskupa je za veću ulogu žena u Crkvi”, rekao je isusovački kardinal. “Ja sam za to da se žene osjećaju potpuno ravnopravne u Crkvi. I mi ćemo također raditi na tome. Ne znam mora li to nužno uključivati i ređenje za svećenika. Ne možete sve vezati samo za svećeništvo. To bi bila klerikalizacija.”

Na pitanje misli li da će papa Franjo uvesti svećenice, Hollerich je odgovorio: “Vrlo je teško reći. Papa ponekad zna dobro iznenaditi.”

Ali nadbiskup Luksemburga je dodao: “Ali ja bih zapravo rekao ne. Neposredno prije sinode dogodila se ‘dubia’ nekolicine kardinala. Pitali su je li odbacivanje svećeništva žena od strane Ivana Pavla II. obvezujuće za Crkvu. Franjo je vrlo mudro odgovorio: Obvezuje, ali ne zauvijek. Također je rekao da će teologija o tome morati dalje raspravljati.”

Kardinal, koji je ranije izazivao polemike o doktrinarnim pitanjima, naglasio je potrebu za kontinuiranom raspravom.

“To znači da to nije nepogrešiva doktrinarna odluka. Može se promijeniti. Potrebni su argumenti i vrijeme”, rekao je Hollerich.

Istodobno, isusovac je upozorio da se previše ne forsiraju promjene, napominjući da “ako previše forsirate, nećete puno postići. Morate biti oprezni, ići korak po korak, a onda ćete možda uspjeti otići jako daleko.”

Navodeći primjer blagoslova homoseksualnih zajednica nakon Fiducije Suplicans, Hollerich je upozorio na potencijalno “oštru reakciju” ako Vatikan uvede svećeničko ređenje žena.

„Moramo voditi ove rasprave s cijelom Crkvom; inače ćemo kasnije imati velikih problema. Tada će se Katolička crkva raspasti.”

Razgovor je vodila Jacqueline Straub, koja radi za službeni portal Crkve u Švicarskoj i za sebe javno kaže da je “pozvana biti rimokatolička svećenica”.

Izvor/ quovadisecclesia.com

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er