CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

JOŠ JEDNA VAŽNA POBJEDA ZA ŽIVOT Velika pobjeda za vjerske slobode u SAD-u: Male sestre siromašnih ne moraju osiguravati kontracepciju djelatnicima

Nakon višegodišnje pravne bitke, Male sestre siromašnih napokon će moći u miru nastaviti sa svojim radom, no to nije jedina dobra vijest.

Male sestre siromašnih jučer su odnijele značajnu pobjedu na Vrhovnom sudu SAD-a, nakon sedmogodišnje borbe protiv pokušaja da ih se prisili da svojim zaposlenicima moraju osiguravati besplatna kontraceptivna i abortivna sredstva, prenosi CNA.

„Preko 150 godina Male sestre uključene su u vjernu službu i žrtvu, motivirane vjerskim pozivom da predaju sve zbog svojih bližnjih“, napisao je sudac Clarence Thomas u obrazloženju odluke koju je većina sudaca podržala.

„Ali posljednjih sedam godina“, dodao je Thomas, „morale su se boriti za mogućnost da nastave svoj plemeniti rad bez kršenja svojih iskrenih vjerskih uvjerenja.”

Podsjetimo, sve je započelo kada je administracija predsjednika Baracka Obame reformirala zdravstveni sustav uvođenjem Obamacarea i obvezala poslodavce na osiguravanje kontracepcijskih i abortivnih sredstava za svoje zaposlenike.

Male sestre siromašnih tome su se suprotstavile, zbog čega im je prijetila ogromna novčana kazna koja bi dovela u pitanje njihov daljnji rad.

Nakon višegodišnje borbe s Obamacareom Vrhovni je sud 2016. presudio kako savezna vlada mora pronaći način za izuzeće religijskih ustanova poput katoličkih redova od obveza osiguravanja kontracepcije, a 2017. je administracija predsjednika Donalda Trumpa donijela propis kojim je to izuzeće i omogućeno.

Međutim, pojedine savezne države poput Kalifornije, Pennsylvanije i New Jerseyja odlučile su se usprotiviti odluci Trumpove administracije, tvrdeći da Washington nema ovlasti osloboditi ih od plaćanja osiguranja za kontracepciju. Male sestre su stoga ponovno morale podnositi tužbu Vrhovnom sudu, a jučerašnjom odlukom spor je konačno okončan.

„Tvrdimo danas da Administracija ima statutarne ovlasti omogućiti spomenuto izuzeće, baš kao i moralno izuzeće“, stoji u odluci Vrhovnog suda donesenoj sa sedam glasova za i dva protiv. „Također, držimo da u pravilima koja osiguravaju ovakva izuzeća nema proceduralnih pogrešaka“ piše također u odluci.

Suci Samuel Alito i Neil Gorsuch u svojim su mišljenjima otišli i korak dalje te ustvrdili da ne samo da je Administracija imala pravo dati izuzeće Malim sestrama, nego i da savezni Zakon o obnovi vjerskih sloboda (RFRA) zapravo osigurava izuzeće za “Male sestre i bilo kojeg drugog poslodavca sa sličnim prigovorom” u odnosu na obvezu osiguranja kontraceptivnih sredstava.

Ovoj informaciji dodajmo još jednu dobru vijest za vjerske slobode u SAD-u, a ta je da je Vrhovni sud također sa 7 glasova za i 2 glasa protiv, donio odluku da se zakonska odredba o “ministerijalnom izuzeću” odnosi i na katoličke škole. To znači da su katoličke škole pri odabiru i otpuštanju svojih djelatnika izuzete od antidiskriminacijskog zakona ako primjenjuju određeni kriterij koji je vezan uz njihovo poslanje. Po istoj odredbi, primjerice, žene ne mogu tužiti Crkvu zato što ne mogu postati svećenice.

Značajno je naglasiti da spomenuta odluka dolazi samo dva tjedna nakon što je Vrhovni sud ocijenio da se antidiskriminacijski zakoni primjenjuju na homoseksualne i transrodne osobe, odnosno da prema antidiskriminacijskom zakonu radnici ne mogu biti otpušteni zbog svoje seksualne orijentacije ili rodnog identiteta.

www.medjugorje-news.com/

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er