CRKVAVJERA I DUHOVNOST

Je li grijeh živjeti samo u civilnom braku?

Svekar i svekrva žive crkveno nevjenčani, vjenčani su samo kod matičara, tako žive cijeli “bračni život”. Je li im to grijeh i može li se sada u njihovoj kasnoj dobi nešto učiniti?

Ako su svekar i svekrva kršteni i žive samo u građanskoj ženidbi, to po svoj naravi jest grijeh, jer je za krštene katolike jedini način zajedničkog bračnog života sakramentalna ženidba sklopljena pred ovlaštenim crkvenim službenikom u nazočnosti dvoje svjedoka.

Dva su načina kako oni mogu postupiti u ovoj kasnijoj životnoj dobi: sklopiti crkvenu ženidbu pred svojim župnikom ako imaju uvjete za to ili učiniti tzv. ozdravljenje ženidbe. Ovo su uvjeti za sklapanje crkvene ženidbe: da je barem jedan od njih kršten u Katoličkoj Crkvi i da nemaju drugih zapreka (ako je netko od njih već bio u crkvenoj ženidbi, a ta crkvena ženidba nije završila smrću jednog od supružnika ili sudskom presudom proglašenja ništavnom). Tzv. ozdravljenje ženidbe, pak, znači da se građanska ženidba pravnim putem uzdigne na dostojanstvo sakramentalne ženidbe. U to slučaju oni bi se trebali javiti svome župniku, bilo da pokrene postupak za sakramentalnu ženidbu, dakle, za obred vjenčanja, bilo da ovim pravnim putem građansku ženidbu uzdigne na dostojanstvo sakramenta. Dakako da svi uvjeti koji se traže za redovitu crkvenu ženidbu moraju biti zadovoljeni i kada se pravnim putem ozdravlja građanska ženidba. Građanska ženidba postaje sakramentalna ženidba kada se pravnim putem ozdravi u korijenu.

Valjalo bi također s njima razgovarati i potaknuti ih da se prije tog čina ispovjede, a nakon toga pristupe i euharistiji, jer dok žive samo u građanskoj ženidbi ne mogu pristupati niti ispovijedi, niti pričesti niti mogu biti kumovi na krštenju ili krizmi. Dakako, u slučaju teške bolesti ili smrti trebate im omogućiti da se ispovjede, prime bolesničko pomazanje, popudbinu i odrješenje.

hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er