CRKVASVIJET

Islamska država preuzela odgovornost za napad na katoličku crkvu u Istanbulu

Islamska država preuzela je odgovornost za smrtonosni napad na katoličku crkvu u Istanbulu tijekom nedjeljne mise u kojem je poginuo jedan muškarac.

Dvojica osumnjičenika koji se opisuju kao članovi grupe Islamska država uhićeni su nakon pucnjave 28. siječnja u crkvi sv. Marija u istanbulskoj četvrti Sariyer. Turski ministar unutarnjih poslova Ali Yerlikaya objavio je u nedjelju kasno navečer da je policija nakon napada provela racije na 30 lokacija diljem Istanbula tijekom kojih su izvršena uhićenja. “Obojica osumnjičenih su strani državljani. Jedan od njih je iz Tadžikistana, a drugi je Rus i procijenili smo da su s Islamskom državom”, rekao je Yerlikaya, prenosi Reuters.

Ministar je također identificirao žrtvu napada kao 52-godišnjeg turskog državljanina Tuncera Cihana u objavi na platformi društvenih medija. Turska biskupska konferencija zatražila je molitve za žrtvu i njegovu obitelj u priopćenju objavljenom 28. siječnja. “Odlučno osuđujemo ovaj čin nasilja nad čovječanstvom”, stoji u priopćenju koje je potpisao izmirski nadbiskup Martin Kmetec. “Vjerujemo da će turske državne sigurnosne snage pronaći odgovorne i da će pravda biti zadovoljena”, rekao je. Čvrsto zahtijevamo da se istina otkrije i da se zajamči veća sigurnost našim zajednicama i crkvama. Turski biskupi također su pozvali ljude da “ne šire kulturu mržnje i vjerske diskriminacije”. Napad se dogodio u 11.40 sati. po lokalnom vremenu dok se misa služila u crkvi, javlja CNA

Tzv. Islamska država preuzela je odgovornost za napad u Istanbulu na svoju službenu medijsku kuću Aamaq, navodi Associated Press. Nekoliko sati nakon napada, biskup Massimiliano Palinuro, apostolski vikar Istanbula, rekao je za EWTN News da je muškarac ubijen “tijekom posvete dok se cijela zajednica molila”. “Zabrinuti smo za budućnost jer ako je ovo znak vjerske netolerancije, za našu zajednicu to bi mogao biti loš znak. Pomolimo se”, rekao je Palinuro.

U Turskoj živi oko 25.000 rimokatolika

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er