VJERA I DUHOVNOST

Gospin lik se ukazuje na prozorskom staklu?

Nevjerojatna je priča o “ukazanju” Djevice Marije na staklu prozora, što je izazvalo sukob između vjernika i institucije koja nam prikazuje priču o vjeri i patnji u isto vrijeme. Svi su vidjeli svojim očima, ali ta se činjenica dugo nije priznavala

Sve se vraća na 17. siječnja 1797. godine, prije 226 godina. Djevojka po imenu Rosina Puecher je prvi put vidjela Marijin lik. Slika je doista bila živo vidljiva na staklu njezine kuće. Stanovništvo Absama u biskupiji Innsbruck, ubrzo je shvatilo da se radi o čudu. I zapravo danas postoji popularna pobožnost u vezi s ovom činjenicom koja je duboko ukorijenjena u gradu Absamu. No, istog mišljenja nije bila Crkva, koja je na ovaj događaj odmah gledala sa sumnjom. Zaključak biskupije bio je da bi staklo tog prozora izvorno bilo obojeno jarkim bojama, koje su s vremenom izblijedjele, ostavljajući utisnutu ovu sliku, pa zbog toga tamo nikada nije podignuta kapela.

Međutim, objašnjenje nikada nije stvarno uvjerilo stanovnike Absama, za koje je to bilo čudo. Kršćanski narod, kao što znamo, a kako je papa Franjo više puta rekao u svojim katehezama, vidi daleko, često i dalje od očiju onih koji predstavljaju instituciju u tom specifičnom povijesnom razdoblju.

Tako je to ukazanje slike Gospe sa stakla prozora dnevne sobe mladog seljaka potaknulo iznimnu pučku pobožnost, koja traje i danas. Pobožnost koja je kontinuirano rasla tijekom godina, do te mjere da se staklo nosilo u procesiji do crkve sv. Mihaela u Absamu, gdje se i danas nalazi, smještena na desnom bočnom oltaru. Danas je to najštovanija pobožnost na ovom području. Mnogi vjernici pred slikom su također navikli moliti molitvu za pomoć u kojoj izgovaraju: “Majko Marijo, naša sestro i prijateljica vjere”. Što se tiče pobožnosti, Crkva ju je odobrila ovom molitvom, udijeljenom u travnju 1797. Naime, te je godine došlo do krvavog građanskog rata, poznatog kao bitka kod Spingela, između tirolskih udruga i napoleonskih trupa koje su htjele izvršiti invaziju na teritorij. Upravo zahvaljujući Gospinoj pomoći mještani su pobijedili osvajače, a događaj je duboko učvrstio vezu s ovom marijanskom pobožnošću.

Vezani članci

S godinama je crkva sv. Mihaela rasla, sve dok 2000. godine nije postala manja bazilika, a danas se smatra jednim od najvažnijih hodočasničkih mjesta u zapadnoj Austriji. “Marija se ukazala da svima pruži utjehu”, nedavno je objasnio župnik Absama Martin Chuckwu”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er