VJERA I DUHOVNOST

Fra Ivo Pavić: Ovo može biti znak da u obitelji postoji prokletstvo

Fra Ivo Pavić: Ovo može biti znak da u obitelji postoji prokletstvo Postoji li prokletstvo? O tome se ne razgovara niti u našoj kulturi, a niti u našoj Crkvi, ali ono ipak postoji. Ono je često uzrok mnogim bolestima.

Cijelo 28. Poglavlje u knjizi Ponovljenog Zakona govori o prokletstvima i o blagoslovima. Mi znamo da nam svaki blagoslov dolazi od Gospodina, a prokletstvo od neprijatelja Božjega. U Websterovom riječniku prokletstvo je definirano kao “molitva“ ili zaklinjanje da nekoga snađe šteta ili povreda. Isto tako prokletstvo možemo definirati kao mračnu negativnu zlu silu koja ne da čovjeku da bude sretan i da uspije u životu. Biblija govori da je najveći razlog upadanja u prokletstvo nevršenje Božjih zapovjedi (usp.Pnz 28 )

Znakovi obiteljskog prokletstva
Mnogi autori se slažu da štovanje krivih bogova, nepoštivanje roditelja, nepoštivanje nedjelje, pobačaj, bogopsovka, nezakoniti ili neprirodni spolni odnosi redovito uzrokuju prokletstvo.
U svojoj knjizi „Blagoslov i prokletstvo“ autor Derek Prince nabraja sljedeće znakove prokletstva: ako postoje zaredom u obitelji duševni i mentalni slomovi, nasljedne bolesti npr. da je pradjed umro od bolesti srca, djed, otac, sin i njegov sin. To može biti znak da u obitelji postoji prokletstvo. Potom česti spontani pobačaji, neplodnosti kod žena i bolesti na genitalnim organima, rastave brakova, stalni financijski problemi, česta samoubojstva u obitelji.

Opasno je riječima proklinjati s razlogom ili bez razloga. Ako proklinje osoba s autoritetom kao što je svećenik ili predsjednik, ili otac i majka kad bi proklinjali svoju djecu, prokletstvo ostaje dok se ne otkrije taj problem i moli za to. Po molitvi u ime Isusovo lomi se prokletstvo nad osobom i ona tada bude oslobođena i može primiti ozdravljenje. Isus je postao prokletstvo na križu da bi nas oslobodio od vremenitog i od vječnoga prokletstva (usp.Gal 3,13-14).

Kako poništiti prokletstvo
Da bismo mogli poništiti prokletstvo,trebamo učiniti tri stvari:
1. Moramo se pokajati u sakramentu ispovjedi i okrenuti prema Bogu.
2. Moramo se odreći duha proklinjanja i svega onog što smo činili.
3. Zatim možemo moliti za oslobođenje od prokletstva.

Možemo ovako reći: “Kroz Isusovu žrtvu na križu oslobođen sam od prokletstva i ušao sam u blagoslov.“ Ja sada u ime Isusovo poništavam svako prokletstvo koje je prisutno u mom životu i ulazim u Abrahamov blagoslov koga je Bog blagoslovio u svemu“ (usp.Gal 3,13-14).

Rastimo u Gospodinu

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er