VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Pozvan si svaki dan, dragi vjerniče, moliti za bolesnike

Mnogi suvremeni kršćani nešto su odveć zaboravili – zaboravili su moliti za bolesnike. Kršćani često vjeruju da su samo svećenici dužni moliti za bolesnike, ali to nije istina: svi smo na to pozvani, svi smo pozvani moliti za ozdravljenje bolesnih i nemoćnih ljudi. Nedavno mi je jedna gospođa ispričala kako joj svećenik rekao da moli za bolesnike.

Ona ga nije odmah poslušala jer nitko u tom razdoblju u njezinoj obitelji nije bio bolestan pa joj se ta ideja činila stranom, čak i dalekom. No, kad je za dvije godine obolio njezin brat, ta se žena sjetila svećenikovih riječi. Pozvan si svaki dan, dragi vjerniče, moliti za bolesnike, a ne samo kad su bolesni tvoji bližnji, članovi obitelji ili prijatelji. Na to nas poziva i Gospa Lurdska – zaštitnica bolesnih.

Moli stoga neprestano za ozdravljenje bolesnikȃ, jer možda će i tebi jednom biti potrebno suosjećanje i molitva drugih, bližnjih ili nepoznatih ljudi

Evanđelisti svjedoče da je i Isus prilikom ozdravljenja bolesnih smjerno upirao pogled prema nebu, prema nebeskom Ocu. Prije nego je ozdravio gluhonijemog čovjeka, Isus je upravio svoj pogled prema nebu, uzdahnuo i rekao: „‘Effata’, što znači: ‘Otvori se!’ I odmah mu se otvoriše uši i razriješi spona jezika te stade govoriti razgovijetno.“

Papa Benedikt XVI. o tom Isusovom činu ozdravljenja je u katehezi tijekom opće audijencije 14. prosinca 2011. godine rekao: „Sila koja je ozdravila gluhonijemog je zasigurno uzrokovana suosjećanjem prema njemu, ali potječe i od utjecanja Ocu.“ Ako se Isus, koji je Sin Božji, usrdno utjecao Ocu za ozdravljenje bolesnog čovjeka, koliko smo tek mi na to pozvani, dragi kršćanine? Moli stoga neprestano za ozdravljenje bolesnikȃ, jer možda će i tebi jednom biti potrebno suosjećanje i molitva drugih, bližnjih ili nepoznatih ljudi.

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er