VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Čovjek nigdje toliko ne gubi slobodu kao u grijehu

Svi ljudi je vole i olako shvaćaju, a koliko je uistinu dragocjena i vrijedna, mnogi shvate tek kad ju zaista izgube. Što je to? To je sloboda, a definira se kao mogućnost samostalnog, nezavisnog djelovanja i samoodređenja čovjeka. Čovjek nigdje toliko ne gubi slobodu kao u grijehu.

Svaki grijeh, laki ili teški, vodi te u stopostotno ropstvo. Ne možeš počiniti grijeh i biti njegov polovični rob. Ako si počinio grijeh, on te čitavog sputava u svoje teške okove, zarobljava te u potpunosti. Prvi su kršćani grijehe i opisivali kao svojevrsne okove. Najgori su im bili upravo ti okovi grijeha, čak su bili teži i od stvarnih, željeznih okova. Zato kršćani uvijek moraju biti budni naspram slobode, bilo da je riječ o slobodi od grijeha ili pak o slobodi koju im moderne ideologije danas kontinuirano žele uskratiti. 

Ne možeš počiniti grijeh i biti njegov polovični rob. Ako si počinio grijeh, on te čitavog sputava u svoje teške okove, zarobljava te u potpunosti.

Francuski filozof židovskog podrijetla Emanuel Lévinas, koji je i sam proživio strahote koncentracijskih logora i uskraćivanja slobode, posebno je i često razmišljao o slobodi. Jednoga dana, dok je bio zarobljen u logoru, Lévinas je zapisao: „Slobodu najviše gube oni koji vjeruju da im sloboda nije u opasnosti, oni koji misle da im sloboda nije ugrožena.“ Zato Lévinas nadalje s pravom ističe da se istinska sloboda čuva u spoznaji da je ista neprestano ugrožena. Samo iz te svijesti čovjek može biti stalno budan i zahvalan Bogu na daru slobode, kojeg želi zauvijek sačuvati.   

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er