CRKVAVIJESTIVJERA I DUHOVNOST

FOTO Hodočašće pripadnika 2. HRVCON-a na Brdo….

Pripadnici 2. hrvatskog kontingenta u NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Republici Litvi, 21. lipnja 2020. godine hodočastili su na Brdo križeva, hodočasničko mjesto u blizini grada Šiauliaija na sjeveru zemlje.

Na ovaj su način pripadnici Hrvatske vojske nastavili tradiciju, započetu s prošlim kontingentom, zahvale i zavjeta, ali i oproštaja Litve.

Pripadnicima hrvatskog kontingenta pridružili su se i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Litvi, njegova ekselencija  Krešimir Kedmenec, apostolski nuncij Svete Stolice u Republici Litvi nadbiskup Petar Rajič, zamjenik gradonačelnika grada Šiauliaija Domas Griškevičius i čelnik Šiauliaijske biskupije biskup Eugenijus Bartulis uz prisustvo generalnog vikara Sauliusa Matulisa

Dolazak do Brda križeva proveden je uz prethodnu procesiju u duljini od dva kilometra u kojoj su sudjelovali svi nazočni, a nakon dolaska na samo Brdo križeva nadbiskup Petar Rajič predvodio je svetu misu.

Vezani članci

Po završetku svete mise nadbiskup Rajič blagoslovio je križ koji je kontingent nosio za vrijeme hodočašća te su ga postavili na Brdo. Križ je izradio hrvatski majstor stolar Dragan Štefinovac iz Androlovca od drveta s ugraviranim hrvatskim pleterom i grbom koji će ostati trajni spomen prisustva 2. hrvatskog kontingenta u Republici Litvi i spremnosti za zaštitom partnera unutar NATO saveza.

Brdo križeva danas predstavlja hodočasničko mjesto velikog broja turista i hodočasnika iz cijelog svijeta koji dolaze vidjeti ovo mjesto i ostaviti “svoj križ“. Za Litavce, Brdo križeva predstavlja i spomen-mjesto otpora komunističkom režimu, a UNESCO ga je uvrstio i na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Točan broj križeva koji se nalaze na brdu nije moguće odrediti, ali se procjenjuje da ih je sa svih strana svijeta doneseno i postavljeno više od 100 tisuća. Papa Ivan Pavao II. posjetio je Brdo križeva 1993. godine, prilikom čega je služio i Svetu misu, na kojoj je bilo oko 100 tisuća vjernika.

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er