VJERA I DUHOVNOST

Evo kako pronaći mjesta gdje možete zaviriti u Nebo

Mjesta gdje je veo između neba i zemlje vrlo tanak su posvuda oko nas. Evo kako pronaći ta “tanka mjesta” u našem svijetu.

Postoje mjesta na kojima je veo između neba i zemlje razvučen. Kelti su ta mjesta zvali “tanka mjesta”. Oni su mjesto gdje gradimo svetišta i crkve. Hodočastimo kako bismo došli do njih, penjemo se po planinama kako bismo ih pronašli i povlačimo se kako bismo ih susreli. Nalazimo ih i u rijetkim trenucima kada se transcendentna ljepota strpa u jedan trenutak koji kao da traje vječno. Odjekuju nam u glazbi i kroz umjetnost. Tanka mjesta mogu nas iznenaditi tako što će se pojaviti u gugutanju bebe, djetetu koje uvlači ruku u vašu ili u tihoj ranojutarnjoj šalici kave na stražnjem trijemu.

Božji glas nam šapuće u ovim posebnim trenucima i na ovim posebnim mjestima. Za mene je mjesto gdje je veo gotovo proziran u crkvi za vrijeme mise. Odatle se beskonačan broj tankih mjesta razlijeva u divljinu svijeta gdje nailazimo na njih dok obilazimo nasumične uglove. Spuštaju se nad nas kao zalazak sunca i prelijevaju se preko horizonta. To su mjesta koja želimo fotografirati kako bismo ih zauvijek sačuvali, ali fotografija to nikada ne može ispuniti. Možda je činjenica da ih je nemoguće sačuvati za kasnije ono što ih čini toliko dragocjenima.

Nakon toga, iskustvo boravka u ispraznom mjestu teško je opisati. Što ste osjećali tijekom mise? Zašto vam je srce poskočilo kada je vaša ranojutarnja šetnja lutala kroz maglu koja je poput tamjana visjela nad krajolikom? Ta je iskustva teško opisati ne zato što nismo dobri s riječima, već zato što su to misterije koje dotiču beskonačnost i riječi ih ne mogu obuhvatiti.

Tanka mjesta često su specifično mjesto ili barem vrsta mjesta. Na primjer, katedrala u središtu grada, pogled s vrha planine ili zvjezdano nebo. Ali možemo naići na jednog na iznenađujućem mjestu ili u iznenađujućim okolnostima. Mjesta sama po sebi ipak nisu čarobna; više su poput prozora koji pruža bolji uvid u raj.

Kako pronaći “tanka mjesta”?

Poteškoća koju imam je ta što sam često previše rastresen da gledam kroz taj prozor. Nedostaju mi mnoga od ovih mjesta jer sam usred vlastite tjeskobe, buljim u svoj telefon ili jednostavno nemarno koristim svoje vrijeme. Način pronalaženja tih tankih mjesta lako je objasniti, ali ga je teško provesti u stvarnom životu. Lako je jer sve što zahtijeva je biti voljan i spreman pogledati. To znači strpljivo njegovati unutarnju tišinu i čekati da se tajna otkrije. Ako znam da je misa jedno od tih mjesta, ne mogu dopustiti da moje prisustvo postane nejasno ili da me ometaju dok sam tamo. Ili ako znam da mi jednom godišnje treba barem nekoliko dana na osami usred prirode da budem sam, moram zaštititi tih nekoliko dana na svom rasporedu.

Svi smo osjetili osjećaj svetosti na bezbroj mjesta – nebo je bliže nego što mislimo – ali svi prelako zanemarujemo da se potrudimo vraćati se redovito. Jednom kada znamo gdje je tanko mjesto i kako ga prepoznati kada naiđemo na njega, jednostavno je kao biti tamo i imati otvoreno srce – što je također teži dio. Povlastice Ipak, trud se isplati jer kao ljudska bića zahtijevamo trenutke u prisutnosti božanskog. To je zato što smo više od naših tijela i moramo hraniti i svoje duše.

Naši životi nisu samo materijalni i moramo se redovito duhovno obnavljati. Provođenje vremena u oskudnoj sredini mijenja našu perspektivu o tome što je važno u životu. Ono što je uistinu važno je mirno, tiho mjesto oko kojeg kruži užurbanost svakodnevnog života. Tu se ponovno otkrivamo obnavljajući svoju vezu s Bogom. Što duže ostajemo u središtu, naše tjeskobe i distrakcije se dalje vrte dalje. Tanka mjesta su prije svega stvorena iz ljubavi. Kada naša ljubav dosegne i dodirne Božju ljubav, tada se dogodi iskra, a to je iskra koja može zapaliti vašu dušu.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er