VJERA I DUHOVNOST

Evo 5 stvari koje možemo učiniti kada smo u iskušenju osuđivati druge

Kada govorimo o osuđivanju i kritiziranju, važno je uzeti u obzir da ne samo da to možemo činiti drugima, već u mnogim prilikama to činimo i sebi. To može biti zbog našeg fizičkog izgleda ili zbog nečega što nije išlo kako smo očekivali, ili mnoge druge stvari.

Sveto pismo kaže: “Ne sudite, da ne budete suđeni. Jer kako budete sudili, bit će vam suđeno, a kako mjerite, tako će vam se mjeriti” (Mt 7,1-2). Lako je negativno osuđivati, ali Krist traži da to ne činimo, kako bismo bili obzirni prema drugima i kako bi oni u nama vidjeli osobu kojoj mogu vjerovati.

Matthew Kelly u svojoj knjizi Ponovno otkrivanje Isusa kaže: “Osuda je jedna od glavnih prepreka koje nas sprječavaju da volimo druge onako kako nam Bog zapovijeda. To je također prepreka u našem nastojanju da volimo sebe onako kako Bog želi.” Dodaje i da živimo u kulturi hiper-mnijenja, pa postajemo hiper-osuđujući. Ali moramo se oduprijeti dominantnoj kulturi kako bismo živjeli u skladu s Kristovim naukom, piše Aleteia

Evo pet stvari koje možemo učiniti umjesto toga da osuđujemo:

1 STAVITE SE NA MJESTO DRUGE OSOBE Isus nas uči da ćemo biti suđeni kao što sudimo drugima. Kada se osjećamo u iskušenju da osuđujemo, možemo zamisliti sebe na mjestu te druge osobe. Što ako smo imali iste poteškoće i bili u istim okolnostima kao ta osoba? Zar ne bismo željeli strpljenje i razumijevanje?

2 UČINI ČIN LJUBAZNOSTI Kada se osjećamo osuđujućim i u iskušenju smo kritični prema nekome, možemo izbjeći upadanje u takav mentalitet prakticiranjem suprotne vrline. Odnosno, možemo učiniti nešto pozitivno kao što je nasmiješiti se nekome ili reći nešto pozitivno o nekome. To će pomoći povećati razinu oksitocina, također poznatog kao “hormona ljubavi”.

3 BRATSKI ISPRAVAK Često radije govorimo loše o nekome umjesto da mu se obratimo izravno nasamo i da mu dobrotvorno ukažemo na ono što vidimo da je problem, kako bismo mu pomogli da postane svjestan nečega što može poboljšati ili ispraviti. To može biti teško učiniti na način bez sukoba, ali bolje je nego da ih kritizirate iza leđa.

4 VOLI VIŠE Poznati citat koji se pripisuje svetoj Tereziji iz Calcutte kaže: “Ako osuđuješ ljude, nemaš vremena voljeti ih.” Važno je ljude gledati očima ljubavi umjesto da ih gledate kritički.

5 PODNOSI TUĐE GREŠKE Strpljivo podnošenje pogrešaka drugih duhovno je djelo milosrđa koje promiče dobro drugih i pomaže nam rasti u kreposti i biti sličniji Kristu. Upamtite da je Bog jedini sudac ljudskih srca i duša. Ipak, on nam se pokazuje kao Otac pun ljubavi, dajući nam uvijek iznova nove početke unatoč našim borbama i nedostacima.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er