VJERA I DUHOVNOST

Čudesan događaj kad je Krist govorio s raspela

Crkva je 28. siječnja slavila svetkovinu svetog Tome Akvinskog, dominikanskog svećenika, teologa i crkvenog naučitelja. Poznat je po svojim brojnim teološkim i filozofskim spisima, uključujući njegovo djelo “Summa Theologica”, između mnogih drugih.

On je jedan od mnogih svetaca koji su doživjeli nadnaravni zanos. Među ostalima su sveta Katarina Sijenska, sveta Tereza Avilska, sveti Josip iz Cupertina, sveta Anđela iz Foligna i sveta Lidvina. U jednoj prigodi, Isus je razgovarao sa svetim Tomom Akvinskim s raspela u kapeli njegova samostana nakon što je dovršio jedan od svojih spisa o Euharistiji.

Sveti Toma je tada osjetio da više ne treba pisati. Njegov kolega dominikanac, brat Dominic Caserta svjedočio je priči, objašnjavajući da je sveti Toma u to vrijeme bio u ekstazi. Brat Caserta je čak vidio Krista kako govori s raspela! Dok je Toma ležao ničice na podu, Isus je s raspela izgovorio ove riječi: “Dobro si napisao o meni, Toma; kakvu nagradu želiš primiti?” Sv Toma je tada odgovorio: “Domine, non nisi Te” ili “Ništa drugo osim Tebe, Gospodine.” Nakon ovog iskustva, sveti Toma je rekao svom ispovjedniku da je završio svoje spise. Njegov ga je ispovjednik ohrabrio da nastavi pisati, ali sveti Toma je odgovorio: “Ne mogu više. Otkrivene su mi takve tajne da se čini da sve što sam napisao sada nema nikakvu vrijednost.” Sveti Toma Akvinski preminuo je godinu dana nakon ovog mističnog iskustva.

Molitva svetog Tome Akvinskog

Isusu Isuse slatki, Tijelo i Krvi presveta, budi slast i zadovoljstvo moje duše, moja snaga i spas u svim kušnjama, moja radost i mir u svakoj kušnji, moje svjetlo i vodič u svakoj riječi i djelu, i moj posljednji zaštitnik u smrti. Amen.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er