MOLITVEVJERA I DUHOVNOST

Četiri snažne i kratke molitve za umornu dušu

Jedna od mnogih stvari koje volim u Katoličkoj crkvi je njezina ogromna riznica pobožnosti. Molitve krunice, devetnice, litanije – i želim ih sve izmoliti. Kad se, doduše, posvetim prevelikom broju dnevnih pobožnosti, pogubim se. Na teži sam način naučio da ne bih trebao pokušavati prikupiti sva bogatstva Crkve u isto vrijeme. U životu postoje vremena i godišnja doba za različite pobožnosti, a Bog će me pozvati da radim one koje će me u svakom trenutku najbliže njemu približiti donosi Catholic Exchange

Ponekad padnem u zamku osjećaja da su te pobožnosti sve ili ništa: ili molim cijelu krunicu, ili je uopće ne molim. Kad počnem razmišljati na ovaj način, moram se podsjetiti da Bog razumije kad me zahtjevi moga poziva sprečavaju da u cjelini odradim određenu pobožnost. Vjerujem da je isti onaj Bog koji je bio zadovoljan oskudnom ponudom siromašne udovice u Evanđelju (Marko 12: 41-44) također zadovoljan kad mu se obratim oskudnom prinosom koji imam kad sam u fizičkom stanju ili duhovno siromaštvo.

Možda je kasno navečer i stavljamo djecu u krevet, i unatoč našoj dobroj namjeri nemamo vremena ili mogućnosti za cijelu krunicu. Moram se sjetiti: Nije sve ili ništa. Možemo moliti jedan desetak ili čak jednu Zdravo Marijo, da odamo čast Bogu. Večeras dajemo ono malo što imamo, a to je daleko bolje nego ne dati baš ništa. Bog će umnožiti naše male kruhove.

Možda je teško odraditi sveti sat s energičnim mališanom. Opet, nije sve ili ništa: mogu na pet minuta svratiti do kapelice i pružiti priliku svom mališanu da u Presvetom sakramentu “pozdravi Isusa”. Ponekad jedva izgovorim rečenicu. Ponekad uopće ne mogu govoriti.

Vezani članci

Tada se mogu sjetiti savjeta nekolicine svetih ljudi i ponuditi Bogu ove jednostavne molitve umjesto dugih koje nisam u stanju učiniti:

Moli Oče naš s osjećajem Reći jedan Oče naš s ljubavlju znači moliti se onako kako je Isus učio, na način koji raspršuje tamu i unosi novi život u dušu.

Potražite Krista u svakoj osobi U svojoj prekrasnoj knjizi, Božja trska, Caryll Houselander piše: „Beskorisno je bičevati umorni um, beskorisno prijekoriti umorno srce; jedini put do Boga, kad smo umorni, je najjednostavniji čin vjere bez riječi. „Žena preumorna za artikuliranu molitvu otkrit će da je za nju najbolje od svih molitva neizgovoreni čin vjere u Krista u svojoj djeci. Kad zna da postavlja stol i peče kruh za Kristovo dijete, duša će joj mirovati … “Starac čija ga je ljubav prema bližnjima svima privoljela priznao je da je koga god je susreo – prije nego što ga je naglas pozdravio – u tajnosti pozdravio Krista u sebi.”

Kad tražim Krista u svima s kojima se susrećem, činim neizgovoreni čin vjere i sposoban sam ga voljeti ljubeći ih.

Recite Ime Isusovo „Naša je pomoć u imenu Gospodnjem“, kaže Psalam 124: 8. Sveti Bernadin iz Sijene, koji je zapamćen po velikoj odanosti Svetom Isusovu imenu, rekao je: „Slavno ime, milostivo ime, ime ljubavi i moći! Kroz vas se opraštaju grijesi, kroz vas se pobjeđuju neprijatelji, kroz vas se bolesnici oslobađaju svoje bolesti, kroz vas oni koji pate u kušnjama postaju snažni i veseli. Donosite čast onima koji vjeruju, podučavate one koji propovijedaju, dajete snagu naporima, održavate umorne. ” Jednostavno izgovaranje “Isusa” molitva je beskrajne snage i snage.

Usredotočite se na jedan stih Svetog pisma Prije nekoliko godina, dragi prijatelj sjemeništarac rekao mi je da je počeo razmišljati o jednom stihu svaki dan iz Ivanova evanđelja. “Počni čitati prvo Ivanovo poglavlje, jedan stih dnevno”, rekao mi je oduševljeno. “Kad dođete do Ivana 1: 5, bit ćete apsolutno oduševljeni njegovom snagom.” Bio je u pravu; Bio sam.

Drugi put čula sam svećenika kako govori o Psalmu 46:10: „Budi miran i znaj da sam Bog.“ Predložio je molitvu kroz psalam ovako: Budi miran i znaj da sam ja Bog. Budi miran i znaj da jesam. Budi miran i znaj. Budi miran. Biti. Oba ova prijedloga pomogla su mi da vidim snagu u jednom stihu Svetog pisma. U prošlosti sam često pokušavao čitati Sveto pismo po jedno poglavlje.

Ali kao zaposlena majka pronalazila sam novu radost u čitanju i molitvi po pojedinih stihova, pogotovo kad sam bila iscrpljena i opterećena. Umornom umu bilo je lakše shvatiti jednostavnost pristupa i otkrio sam da svaki stih Svetoga pisma sadrži neiscrpnu dubinu Božjeg glasa. Ako je vaša duša umorna i umorna, budite nježni prema sebi. Ne možete se popeti na planinu kad za početak jedva dolazite do daha. Kad ne možete doseći velike visine, Gospodin vas čeka u dolini, gdje vas tjera da legnete na zelene pašnjake, vodi vas pored mirnih voda i obnavlja vašu dušu (Psalam 23). U dolini jednostavnosti pronaći ćete odmor.

molitve

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er