BIJAKOVIĆIBRDO UKAZANJAKRIŽEVACMEĐUGORJEPLAVI KRIŽ

Četiri najbitnija mjesta u župi Međugorje koja morate posjetiti

Četiri najbitnija mjesta u župi Međugorje koja morate posjetiti. Četiri su povlaštena mjesta hodočasničkog okupljanja u Međugorju pročitajte koja:

BRDO UKAZANJA – mjesta Međugorje

mjesta međugorje

Tako se sada zove mjesto iznad zaseoka Podbrdo u Bijakovićima gdje su vidioci prvih dana vidjeli Gospu. Bilo je to koncem lipnja 1981. godine. Od tada se na tom mjestu okupljaju hodočasnici na molitvu krunice. I po danu i po noći mogu se susresti skupine hodočasnika kako se uspinju do mjesta prvog ukazanja. Samo to mjesto označeno je gomilom kamenja s usađenim neuglednim križem no kasnije zahvaljujući župljnima tu je iznesen veliki Gospin kip. Na uzlaznoj stazi postavljeni su godine 1989. reljefi radosnih i žalosnih otajstava krunice, rad prof. Carmela Puzzolo iz Firence.

PLAVI KRIŽ – mjesta Međugorje

Plavi Križ postavljen je 1985. godine. Na tom se mjestu od 4. srpnja 1982. redovito sastaje molitvena skupina Ivana Dragićevića. Mjesto molitve koje posjećuju svi hodočasnici a posebno oni koji imaju poteškoće da se penju na Brdo ukazanja i Križevac. Ovdje svi primjete da su na maloj razdaljini dva mjesta identično obilježena-Veliki plavi križ od željeza i pod križem Gospin kip. Kad dođemo ispred,križ koji je na lijevoj strani jest mjesto gdje je Ivan Dragićević u početku tj.prvih godina imao viđenja. Križ koji se nalazi na desnoj strani je postavljen 1999.god na poticaj Neđe Brečića,ćlana molitvene grupe, jer je prostor oko prvog križa bio skučen i teško dostupan a mnogo je ljudi željelo tamo moliti i prisustvovati susretima molitvene grupe. Nakon Neđine smrti,članovi molitvene grupe s zajednicom Cenacolo je uredili su ovaj drugi prostor. Od tada,kad je ukazanje kod Plavog križa onda na tom mjestu Ivan i Mirjana mole i imaju viđenje.

KRIŽEVAC – mjesta Međugorje

mjesta međugorje

Križevac je brdo iznad Međugorja. Tu su stanovnici župe Međugorje 1934. godine na uspomenu 1900. obljetnice Isusove smrti podigli osam metara visok betonski križ. Skupine vjernika i pojedinci na tom mjestu obavljaju pobožnost Križnog puta idući od postaje do postaje. Prvih godina postaje su bile označene drvenim križevima. 1988. godine uz te križeve su postavljeni brončani reljefi – postaje Puta križa, rad talijanskog kipara Carmela Puzzolo. Križevac se razvio u povlašteno mjesto štovanja Kristove muke i postao Kalvarijom međugorskog svetišta.

ŽUPNA CRKVA – mjesta Međugorje

mjesta međugorje

Župna crkva i prostor oko crkve mjesto je slavljenja euharistije i sakramentalnog života. Staru župnu crkvu, sagrađenu koncem prošlog stoljeća, srušio je potres. Nova crkva je dovršena 1969. godine. Crkva je kao i župa posvećena sv. Jakovu starijem, apostolu i zaštitniku hodočasnika. Uz crkvu je 1991. godine podignut oltar za vanjsko slavlje i dvadeset ispovjedaonica. Sagrađena je i kapelica za euharistijsko klanjanje s prostorijama za predavanje i duhovne razgovore. Podignuta su i dva šatora za prigodna slavlja. Osjeća se velika potreba novih sakralnih prostora.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er