VJERA I DUHOVNOST

Borite se sa nestrpljivošću – Ovaj svetac može vam pomoći

Ne volim čekati. Jednom sam gledao svog djeda kako strpljivo i mukotrpno rastavlja staru, zahrđalu šarku. Zatim ju je čistio oko sat vremena i vratio u radno stanje. Ja bih je sa svojom nestrpljivošću odmah bacio i kupio novu, ali ima mudrosti u njegovom pristupu.

Nestrpljivost je, možda, najveći porok našeg vremena. Vozimo brzo, jedemo brzo pripremljenu hranu i želimo da misa brzo završi. Također se čini da brzo donosimo zaključke o ljudima, želimo brzo zaraditi i postajemo nestrpljivi prema onima koji nas usporavaju na bilo koji način. Iako se stvari ubrzavaju, nestrpljivost sama po sebi nije novi problem.

Ciprijan, svetac s problemom strpljenja

Sveti Ciprijan zna moju bol. U sjevernoj Africi u 3. stoljeću strpljenje je bilo na izmaku. Kršćani su bili progonjeni i vršen je pritisak da se prilagode. Za to vrijeme Ciprijan je postao biskup Kartage. Građani su ga voljeli, ali je izabran protiv volje drugih biskupa. U tom ozračju progona i nepovjerenja izbio je veliki teološki spor. Recimo samo da je Ciprijan rekao i učinio neke stvari zbog kojih je kasnije požalio. Njegov stav postao je užaren i tvrdoglavo je odbijao promijeniti mišljenje, čak do te mjere da se javno ne slaže sa samim papom.

Cipriajn je od tada poznat kao čovjek s problemom strpljenja, ali svaka mu čast on je to prepoznao i pokušao se popraviti. Čak je i naporno radio na knjizi pod nazivom O prednostima strpljenja, u kojoj nudi neke prilično sjajne savjete o toj temi. Ciprijan se štuje kao mučenik, pa imamo zanimljivu situaciju u kojoj je čovjek poznat po usijanoj glavi sada svetac i poznat po tome što daje najbolje savjete kako se riješiti nestrpljivosti. Ovo je doista slučaj nekoga tko svoju temu poznaje iz intimnog iskustva iz prve ruke.

Cijeneći strpljenje Ciprijanov savjet je zapravo jednostavan. Da bismo postali strpljiviji, prvo se moramo uvjeriti kolike su koristi od toga. Život je pun prepreka, a strpljenje je ključ da ostanemo mirni i sretni dok ih rješavamo. Često reagiramo brzo i na kraju povrijedimo ljude koje volimo ili donesemo nepromišljene odluke zbog kojih kasnije požalimo. Sveti Ciprijan savjetuje da je bolje donositi velike odluke nakon vremena koje je “dugo i jako odgođeno”, i dalje spominje koliko je drugih navika kao što su samokontrola, duševni mir, odanost voljenima i nježnost, sve je povezano s prvim strpljenjem.

Nevjerojatno je korisno imati na umu sve te dobrobiti strpljenja kada se s njim borimo. Na kraju, isplata za samoobuzdavanje mnogo je bolja od trenutnog zadovoljstva nepromišljenog postupka. Zadnji savjet? Ciprijan kaže da se prisjetimo trenutaka kada su drugi bili strpljivi s nama i koliko nam je to značilo. Posebno napominje kako je Bog strpljiv s našim pogreškama, ali možemo misliti i na druge ljude. Znam da cijenim ljude koji su mi dali ovaj dar i nadam se da ću moći učiniti isto za druge. Kao što Ciprijan kaže: “Čekajte jedni druge.”

Aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er