VJERA I DUHOVNOST

Blažena Djevica Marija nam otkriva pobožnost koja vodi u raj

To je drevna, a istovremeno jednostavna i vrlo snažna pobožnost koju je sama Gospa izrekla mistiku. Kao što su nam i Pape i sveci mnogo puta rekli, “svi smo mi određeni za svetost”, a prema tome i za Nebo. Neki nam sveci, međutim, pomažu da sve to bolje razumijemo, također kroz posebne pobožnosti.

Vječni život i raj: o tome su govorili mnogi sveci. Ali, upravo zato, mnogima se to može učiniti kao nešto nedostižno, nedostižno, gotovo kao da je namijenjeno (mora se reći) samo svecima. Ali to apsolutno nije tako: Bog nas prima sve, bez razlike. On gleda naše srce, pokajničko.

Nadalje, Djevica Marija, kako je rekao i Padre Pio u nekim svojim katehezama, je ona koja pod svaku cijenu želi da svako njezino dijete bude spašeno. Ona prati naše molitve do prijestolja Svevišnjega, a sveci su tome svjedoci.

Pobožnost svete Matilde prema Djevici

Na primjer, velika pobožnost koju je imala sveta Matilda od Hackeborna, benediktinska redovnica koja je živjela krajem 1200-ih, koja se uvijek molila Djevici da joj pomogne u posljednjim trenucima njezina života, u njezinom susretu sa smrću. A Gospa joj se obratila ovim riječima: „Da, učinit ću što tražiš od mene, kćeri moja, ali molim te da svaki dan moliš tri Zdravo Marije: prvu da zahvališ Vječnom Ocu što me učinio svemogućim u nebu i na zemlji; drugi da poštuješ Sina Božjega jer Mi je dao takvo znanje i mudrost da nadmašuje znanje i mudrost svih Svetih i svih Anđela i jer Me je okružio takvim sjajem da obasjam, poput blistavog sunca, cijeli Raj; treći da častim Duha Svetoga što je u mom Srcu zapalio najžešće plamenove svoje ljubavi i što me učinio tako dobrim i dobroćudnim da sam, poslije Boga, najslađi i najmilosrdniji”.

Sama Marija koja moli sveca da ojača njezinu pobožnost ovom posebnom molitvom: onom Tri Zdravo Marije. Približimo se i mi spoznaji ove pobožnosti i uputimo, kao što je to već učinila sveta Matilda, svoju molitvu Mariji:

„Marijo, Majko Isusova i Majko moja, brani me od Zloga u životu i na času smrti, – Snagom koju ti je udijelio Vječni Otac: Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom. Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času naše smrti. Amen – za Mudrost koju ti je dao božanski Sin: Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom. Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času naše smrti. Amen – za Ljubav koju ti je udijelio Duh Sveti: Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s tobom. Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje, Isus, Sveta Marijo, Majko Božja, moli za nas grešnike sada i na času naše smrti. Amen

Evo posebnog Gospinog obećanja koje se odnosi na sve: „U času smrti: Ja ću biti prisutan pred vama, tješeći vas i čuvajući svaku đavolsku silu od vas. Ja ću vas uliti svjetlom vjere i znanja, tako da vaša vjera neće biti iskušena neznanjem. Pomoći ću vam u času vašeg odlaska ulijevajući slast Božanske ljubavi u vašu dušu, tako da ona prevlada u vama, toliko da svaku bol i gorčinu smrti promijeni u veliku slast.”

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er