CRKVASVIJET

Biskup Rolando Álvarez – Godinu dana iza rešetaka: “Neka ostali budu slobodni. Izdržat ću njihovu kaznu”

Više od 150 političkih čelnika u Nikaragvi trenutno je u zatvoru prema izravnom nalogu predsjednika Daniela Ortege. Jedan od njih je biskup Rolando Álvarez!

19. kolovoza obilježena je prva godišnjica otkako je Ortegina policija upala u Matagalpinu kuriju, neregularno uhitivši Álvareza. Kasnije je osuđen na 26 godina zatvora. U ovom trenutku nitko nije posve siguran gdje se on nalazi. U izjavi objavljenoj dan nakon napada na Kuriju, nacionalna policijska služba rekla je da je biskup Rolando Álvarez poticao nasilje. Tada je optužen da je navodno preko medija i društvenih mreža poticao na nasilje i destabilizirao državu. Tada je policija praktički stavila biskupa u kućni pritvor: službenici su zabranili Álvarezu, šestorici drugih svećenika i šestorici laika da napuste kuću kurije dok su išli u obližnju katedralu. Ove su mjere poduzete nakon što je iznio kritike zbog vladinog zatvaranja pet katoličkih radijskih postaja, piše Aleteia

U svom prvom saslušanju, Álvarez je optužen za “zavjeru za potkopavanje nacionalnog integriteta”, za “širenje lažnih vijesti na štetu nikaragvanske države i društva” i za “zločine protiv duhovnosti”. Saslušanje je vodila sutkinja Gloria María Saavedra Corrales, koja je već osudila svećenike i laike koji su bili u pratnji biskupa Álvareza kada je bio pritvoren na 90 dana zatvora. Nakon što je u veljači 2023. odbio otići s 222 politička zatvorenika prebačena u SAD, biskup Rolando Álvarez osuđen je na 26 godina zatvora u Nikaragvi. Prema medijskim izvješćima koje navodi NPR, “Álvarez se zaustavio na stepenicama koje su vodile do zrakoplova i rekao: ‘Neka ostali budu slobodni. Izdržat ću njihovu kaznu.’”

Álvarez je uvijek otvoreno kritizirao režim Daniela Ortege. U svibnju 2018. bio je dio tima Biskupske konferencije koji je pokušao posredovati između Ortege i oporbe. Dijalog je brzo prekinut, što je dovelo do snažnih prosvjeda koji su dočekani nasilnom represijom. Tenzije su od tada samo rasle.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er