ZANIMLJIVOSTI

Bazilika Sagrada Familia u Barceloni uskoro će biti dovršena

Nakon otprilike stoljeća i pol građevinskih radova, još nedovršena mala bazilika samo je jedan toranj udaljena od svog dovršetka. Sagrada Familia nosi titulu najveće nedovršene katoličke crkve na svijetu. No, čini se da će se to uskoro promijeniti.

Nakon otprilike stoljeća i pol građevinskih radova, još nedovršena manja bazilika koja je i najpoznatija znamenitost Barcelone i arhitektonsko remek-djelo Sluge Božjeg Antonija Gaudija, samo je jedan toranj udaljena od završetka. Kamen temeljac položen je u ožujku 1882. Sada je organizacija zadužena za baziliku upravo objavila da su četiri kule evanđelista sada dovršene. Od 18 tornjeva koje je Gaudí uključio u svoj konačni dizajn, 17 je konačno u potpunosti izgrađeno: 12 od njih posvećeno je apostolima, četiri evanđelistima i jedan Djevici Mariji (koji je dovršen 2021.).

Tornjevi sv. Mateja, Ivana, Luke i Marka koji okružuju toranj Isusa Krista visoki su svaki po 135 metara, što ih čini trećima po visini u bazilici.” Predstojećeg 12. studenog kule će biti službeno otvorene. Tada će se prvi put osvijetliti i gorjeti do Božića. Posljednji i najviši toranj, visok 172,5 metara, bit će posvećen Isusu Kristu. To je jedini dio građevine koji je ostao nedovršen. Bude li sve po planu, bazilika će biti gotova 2026. godine, piše portal Aleteia.

Razlog zašto je ovo najviša kula nameće se sam po sebi. Budući da je posvećen Isusu sasvim je logično da je doista i najviši. Ali još je zanimljiviji razlog zašto kula nije ništa viša. Brdo Montjuïc u Barceloni uzdiže se 177 metara iznad razine mora. Gaudí je čvrsto vjerovao da bi arhitektura i priroda trebale skladno koegzistirati. To je načelo koje prožima cijeli njegov rad. Međutim, uvijek bi prirodi davao počasno mjesto, uvjeren kako ljudska domišljatost nikada ne smije pokleknuti pred ohološću. Božje djelo, sama priroda, uvijek je “višeg” reda. Najviši toranj u njegovoj crkvi nikada nije mogao biti viši od jedne od planina koje gledaju na grad.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er