VJERA I DUHOVNOST

Ako je Isus bio Židov, zašto smo mi katolici?

Izraz “Židov” se u Svetom Pismu koristi u najmanje dva značenja: ono se odnosi one koji su etnički Židovi i na one koji su vjerski Židovi. Isus je bio Židov u oba smisla. Zapravo, on je dovršio/ispunio židovsku religiju služeći kao Mesija (Krist) kojeg su proroci davno navijestili.

Dovršeni oblik židovske religije poznat je kao kršćanstvo, a njegovi sljedbenici su kršćani ili “Kristovi sljedbenici”.

Nažalost, mnogi ljudi koji su bili etnički Židovi nisu prepoznali Isusovu ulogu kao Mesije i stoga nisu prihvatili kršćanstvo, dovršeni oblik judaizma. Umjesto toga, ostali su s djelomičnim, nepotpunim oblikom judaizma. Drugi Židovi (apostoli i njihovi sljedbenici) priznali su da je Isus Mesija i prihvatili su novi, dovršeni oblik judaizma.

Ubrzo nakon toga priznato je da netko može biti Kristov sljedbenik čak i ako etnički nije pridružen židovskom narodu. Tako su apostoli počeli obraćati mnoge pogane na kršćansku vjeru. Stoga je moguće da osoba bude Židov vjerski (jer je prihvatila kršćanstvo, dovršeni oblik židovske vjere), ali ne može biti Židov etnički. To je slučaj s većinom današnjih kršćana.

Upravo ta razlika između etničke i vjerske pripadnosti Židovu leži iza Pavlove izjave u Rimljanima 2,28-29: “Jer nije pravi Židov onaj koji je takav izvana, niti je pravo obrezanje nešto izvanjsko i tjelesno. On je Židov koji je to iznutra, a pravo obrezanje je stvar srca, duhovnog a ne doslovnog.”

Kršćani su oni za koje Pavao govori da su iznutra (religiozno) Židovi, dok su nekršćanski Židovi oni za koje on govori da su izvanjski (etnički) Židovi. Prvi uvjet je, ističe, važniji.

Nažalost, s vremenom su se neki kršćani odvojili od Crkve koju je Isus utemeljio, pa je bilo potrebno ime kako bi se ova Crkva razlikovala od onih koji su se od nje odvojili. Budući da su svi otcijepljenici bili partikularne, lokalne skupine, odlučeno je nazvati Crkvu koju je Isus utemeljio “sveopćom” (grč. kataholos = “prema cjelini”/sveopća/univerzalna) Crkvom, pa je prema njoj primijenjen naziv Katolička ( oko 100e godine vidimo iz pisanja sv. Ignacija Antiohijskog da je za rane kršćane Kristova Crkva bila zvana Katolička, nap.prev.).

Zato je Isus bio Židov, a mi smo katolici: Isus je došao dovršiti židovsku religiju stvaranjem Crkve koja će služiti kao njezino ispunjenje i biti otvorena ljudima svih rasa, a ne samo etničkim Židovima. Kao katolici, mi smo oni koji smo prihvatili ispunjenje židovske vjere pridruživši se Crkvi koju je Isus osnovao.

Catholic Answers

Izdavačka kuća “Kyrios”

www.medjugorje-news.com

Prikaži više

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er