VJERA I DUHOVNOST

Fra Goran Azinović: Pojedinci koji misle da imaju Krista samo za sebe i nisu im potrebni drugi miljama su daleko od kršćanstva

Krist i ja nismo dovoljni. Potrebne su mi i druge osobe za normalan i svet život. Ovo nije hereza, već duboka istina. Nijedan kršćanin, pa tako ni ja, ne može biti sretan ako zadrži Krista samo za sebe.

Krist u mojem životu postoji i djeluje samo ako ga nesebično dijelim s drugima. A i sȃm mogu i moram spoznati ljepotu ljubavi prema Kristu kroz druge, svoje bližnje. Njemački teolog Dietrich Bonhoeffer često je razmišljao o tome čudesnom daru. Rekao je: „Krist u mojem vlastitom srcu slabiji je od Krista u bratovoj riječi.“ Ja trebam drugoga zbog Isusa Krista, a upravo se tu rađa istinsko zajedništvo. 

Nijedan kršćanin, pa tako ni ja, ne može biti sretan ako zadrži Krista samo za sebe.

Kršćanstvo bez zajedništva ne postoji, jer u kršćanstvu nisu bitni pojedinci, individualci, već zajednica. Pojedinci koji misle da imaju Krista samo za sebe i nisu im potrebni drugi miljama su daleko od kršćanstva. Ja kao Kristov učenik i prijatelj dužan sam saslušati kakav Krist živi u bratu čovjeku do mene jer mi taj Krist katkad više progovara nego Krist koji trenutno boravi u meni samome. Možda mi Krist skriven u meni govori samo ono što želim čuti, jer sam ga baš ja naučio da mi jedino to i govori. Zato je potrebno srcem osluškivati Krista koji progovara iz usta mojega brata. Premda se zapravo radi o istom Kristu, taj „drugi“ Krist će ponekad ipak drukčije govoriti od Krista koji boravi u mojem srcu. Budući da ti se Krist često obraća i preko drugih, možda ti baš sad progovara preko brata ili prijatelja koji sjedi do tebe… Čuješ li ga?    

fra Goran Azinović za hkm.hr

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er