VJERA I DUHOVNOST

Papa Benedikt XVI: Zašto bismo trebali tražiti Marijin osmijeh u našoj patnji?

Gospa Žalosna gleda na nas usred naše patnje i pruža prodoran osmijeh koji može otopiti naše strahove i tjeskobe. Većina prikaza Žalosne Gospe naglašava mučnu bol koju je Marija pretrpjela dok je svjedočila muci svoga Sina.

Ponekad nas Marijine suze mogu utješiti dok plačemo, pokazujući nam da je i ona mnogo propatila na ovom svijetu. Ipak, ponekad kada patimo, korisnije je vidjeti Marijin osmijeh, znajući da je ona s nama i da nas želi utješiti u našoj boli.

Papa Benedikt XVI. razmišlja o želji da vidi Marijin osmijeh u propovijedi koju je održao na spomendan Gospe Žalosne 2008.:

Psalmist, izdaleka gledajući ovu majčinsku vezu koja povezuje Majku Kristovu s pukom vjere, prorokuje za Djevicu Mariju da će “najbogatiji među ljudima … tražiti tvoj osmijeh” (Ps 44,13). Na taj način, potaknuti nadahnutom riječju Svetoga pisma, kršćani su oduvijek tražili Gospin osmijeh, ovaj osmijeh koji su srednjovjekovni umjetnici mogli predočiti s tako čudesnom vještinom i dobro prikazati. Ovaj Marijin osmijeh je za sve; ali je posve posebno usmjerena na one koji pate, kako bi u njoj mogli pronaći utjehu i utjehu.

Objašnjava da traženje Marijina osmijeha nije nešto sentimentalno, već nešto što bismo svi trebali željeti usred naše patnje:

Tražiti Marijin osmijeh nije čin pobožnosti ili zastarjele sentimentalnosti, nego pravi izraz živog i duboko ljudskog odnosa koji nas veže s njom koju nam je Krist darovao kao Majku.

Papa Benedikt XVI. posebno spominje kako Magnificat može biti kanal za ovaj osmijeh:

Željeti promatrati ovaj osmijeh Djevice ne znači prepustiti se nekontroliranoj mašti. Samo nam ga Sveto pismo otkriva preko Marijinih usana kada pjeva Magnificat: “Veliča duša moja Gospodina, kliče duh moj u Bogu, mome Spasitelju” (Lk 1, 46-47). Kada Djevica Marija zahvaljuje Gospodinu, ona nas poziva za svjedočenje. Marija, kao u iščekivanju, dijeli s nama, svojom budućom djecom, radost koja prebiva u njezinu srcu, da ono postane naše. Svaki put kad izgovaramo Magnificat, postajemo svjedoci njezina osmijeha.

Kada je naš vlastiti život slomljen, možemo se udobno odmarati u naručju Djevice Marije i pogledati u nju i vidjeti njezin osmijeh kako nas tješi u našem trenutku tuge.

aleteia.org

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er