VJERA I DUHOVNOST

Zašto se Duh Sveti pojavio kao oganj

Iz ove manifestacije možemo naučiti kako dopustiti Duh da djeluje u našim životima. Tada im se ukazaše jezici kao vatreni, koji se razdvojiše i zaustaviše se na svakom od njih. I svi se napuniše Duha Svetoga… Djela apostolska 2:3-4

U našem Svetom pismu postoje četiri vidljiva očitovanja Duha Svetoga. Pojavljuje se na Kristovom krštenju kao golub (Luka 3,22), na Isusovom preobraženju kao oblak (Luka 17,5), kao vjetar u gornjoj sobi (Djela 2,2) i na kraju kao plameni jezici (Djela 2,3).

Iako se može mnogo reći o ovim manifestacijama, Duh Sveti koji se smatra vatrom ima posebno mjesto u našoj tradiciji. Vatra grije, prosvjetljuje i čisti. Ova svojstva vatre govore nam o djelovanju koje je svojstveno Duhu Svetome. On posebno grije, prosvjetljuje i čisti. Prisjetite se kako je grijati hladne udove uz vatru. Toplina plamena vraća život i vraća fleksibilnost i pokretljivost. Toplina Duha Svetoga na sličan način vraća našu pokretljivost, piše Aleteia.

Milosti koje nudi Duh Sveti daju novi obzor životu i dopuštaju nam da se suobličimo Kristu. Sveti Pavao kaže, u svojoj Poslanici Rimljanima, Ali ti nisi u tijelu; naprotiv, vi ste u duhu, ako samo Duh Božji prebiva u vama. Tko nema Kristova Duha, ne pripada njemu. Ali ako je Krist u vama, iako je tijelo mrtvo zbog grijeha, duh je živ zbog pravednosti. Ako Duh onoga koji uskrisi Isusa od mrtvih prebiva u vama, onaj koji uskrisi Krista od mrtvih oživjet će i vaša smrtna tijela po svome Duhu koji prebiva u vama” (Rim 8,9-11).

Duh Sveti daje život kao što vatra vraća život i snagu onome koji izlazi iz hladnoće. Ali vatra ne samo da grije, ona prosvjetljuje. Snaga svjetionika, veliki plamen koji probija noć usmjerava i nadahnjuje. Drevni su narodi koristili vatru kao signal, pozivajući naciju na oružje ili dijeleći vijesti o pobjedi. Duh Sveti nas na sličan način potiče na djelovanje i omogućuje nam da uživamo u djelu Gospodnjem. U Starom zavjetu vatreni je stup izveo Izraelce iz Egipta.

Knjiga Izlaska je napisala, Gospodin im je prethodio, danju pomoću stupa oblaka da im pokaže put, a noću pomoću stupa od vatre da im da svjetlost. Tako su mogli putovati i danju i noću. Ni stup oblaka danju ni stup vatre noću nikada nisu napuštali svoje mjesto ispred naroda (Izl 13,21-22). Ognjeni stup uvjeravao je ljude u prisutnost Gospodnju i prosvjetljivao ih usmjeravajući ih i vodeći. Na kraju, vatra čisti. Stvoreni smo na sliku i priliku Božju. Nikada nećemo biti sretni do tog dana kada ćemo moći uživati u savršenoj viziji Boga. Dok taj dan ne dođe, neprestano ćemo se čistiti i pročišćavati, čineći naša srca sve spremnijima za nošenje dobrih Božjih darova.

Zamislite kako šumski požar čisti i obnavlja krajolik divljine. Čisteći sve ostatke nakupljene tijekom godina, požar uspostavlja red i priprema krajolik za novi rast. Tako i Duh Sveti čisti naša srca od krhotina koje smo godinama nakupljali. Uklanjajući sve one prepreke koje priječe naš odnos s Bogom, Duh Sveti nas čisti, pripremajući naša srca da prihvate svaki dobar dar koji šalje. Tek tada možemo biti spremni rasti i napredovati u duhovnom životu.

Neka ove Pedesetnice Duh Sveti koji se javlja kao oganj utješi, prosvijetli i očisti naša srca. Neka budemo ojačani i ispunjeni Njegovim svakim dobrim darom, da naša srca budu savršenija u skladu s ljubavlju prema božanskim stvarima. Iscijeli naše rane, našu snagu obnovi; na našu suhoću izlij svoju rosu; operi mrlje krivnje; savij tvrdoglavo srce i volju; otopi smrznute, zagrij hladnoću; vodi korake koji zalutaju. Na vjerne, koji obožavaju i ispovijedam te, zauvijek silazi u tvoj sedmostruki dar; daj im sigurnu nagradu kreposti, daj im svoje spasenje, Gospodine; daj im radosti koje nemaju kraja.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er