SVECI

Prvi franjevački mučenici – Sveti Berard, Oton i drugovi

Prvi franjevački mučenici – Sveti Berard, Oton i drugovi Ubijeni su 16. siječnja 1220. godine tako što su prvo bičevani do kosti, na rane su im sipali vruće ulje i ocat, tijela su im kotrljali preko kamenja i krhotina posuđa, a zatim su im glave prepolovljene mačem. Bili su prvi franjevački mučenici.

Sveti Franjo poslao je nakon generalnog kapitula u Asizu 1219. godine, braću Berarda, Petra i Otona, svećenike, pripadnike Reda male braće, te Akursija i Adjuta (braću laike) propovijedati evanđelje Maurima na Zapadu. Oni su propovijedali u Italiji, Aragonu, Coimbri, Sevilli i na kraju u Maroku odakle su prognani, te po svom povratku tamo mučenički ubijeni.

Ubijeni su 16. siječnja 1220. godine tako što su prvo bičevani do kosti, na rane su im sipali vruće ulje i ocat, tijela su im kotrljali preko kamenja i krhotina posuđa, a zatim su im glave prepolovljene mačem. Bili su prvi franjevački mučenici.

Njihovi posmrtni ostaci otkupljeni su i sada se nalaze u samostanu Svetog Križa u Coimbri. Saznavši za to mučeništvo sv. Franjo je uskliknuo: “Sada imamo pravu manju braću!”

Svetima ih je proglasio papa Siksto IV. godine 1481.

Vezani članci

Sveti mučenici, molite za nas!

www.medjugorje-news.com

Izvor
bitno.net
Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Također pročitajte
Close
Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er