ZANIMLJIVOSTI

7 djece iz ove obitelji pristupilo je Dominikanskom redu

Kako je 7 braće i sestara iz Hinnebuscha završilo u istoj zajednici? Iako je jedan od njih bio poznati povjesničar, trebalo je vremena da se njihova priča otkrije.

Jedna od nevjerojatnih stvari kada ste dio velike obitelji je opći osjećaj jedinstva među braćom i sestrama koji se tako često javlja. Naravno, svađa uvijek ima, ali ima toliko ljubavi – i utjecaja – od najstarijih do najmlađih. Čini se da je to slučaj s obitelji Hinnebusch. Kad je William (1908.-1981.), najstariji od desetero, krenuo pridružiti se dominikancima, šestero njegove braće i sestara ubrzo je slijedilo njegov primjer.

Nakon studija za doktorat povijesti na Sveučilištu Oxford i provođenja vremena u Rimu mukotrpno istražujući dominikanski red, otac William je postao dominikanski povjesničar, napisavši među mnogim drugim djelima The Dominicans: A short history ( Dominikanci – Kratka povijest). Njegov najmlađi brat, pok. otac Fred, objasnio je da je nakon smrti Williama knjiga je ostala nedovršena. Povjesničar je “radio do samog kraja” kako bi pružio temeljitu povijest reda, prema njegovom bratu koji je bio 15 godina mlađi. Možda iz osjećaja bratske dužnosti ili poštovanja prema bratovu trudu,otac Fred i njegov kolega dominikanac preuzeli su na sebe brigu da ovo konačno djelo bude ne samo dovršeno nego i ažurirano kako bi se stvorio “kritično točan prikaz” dominikanskog reda.

Dijelom zahvaljujući svom radu u pomaganju svom velikom bratu, otac Fred je mogao održati mnoga predavanja o dominikanskoj povijesti. Nakon impresivne akademske karijere također je služio na Papinskom fakultetu Bezgrešnog začeća kao i Leoninskoj komisiji – skupini znanstvenika koji imaju važnu zadaću kritičkog uređivanja djela svetog Tome Akvinskog. Kao najmlađe dijete Hinnebuscha, umro je 2018. godine u dobi od 95 godina, posljednji od preživjelih fratara koji je ipak imao ključnu ulogu u rasvjetljavanju dominikanskog reda koji datira više od 800 godina.

Vezani članci

Druga dva brata koja su pristupila Dominikanskom redu bili su Paul i Albert. Kad je Paul (1917.-2002.) bio u srednjoj školi, odlučio se pridružiti istom redu kao i njegov brat William, koji je bio oko devet godina stariji od njega. Kad je konačno objavio tu vijest svojoj obitelji, njegova je majka rekla: “Nisi mi morao reći. Oduvijek sam znala da ćeš to učiniti; kroz sve godine sam znala”, kako je navedeno u njegovoj osmrtnici.

Otac Pavao je postao propovjednik i duhovni pisac. Otac Albert Hinnebusch, rođen 1911., bio je jedini fratar koji nije dočekao duboku starost. Umirući u 46. godini života otac Albert je aktivno sudjelovao u Društvu Svetog imena na jugu, piše portal Aleteia.

Budući da su se četiri brata pridružila dominikancima, ne čudi da su se tri sestre Hinnebusch također pridružile dominikanskom redu: s. Claire, odgojiteljica; s. Regina Ann; i s. Dorothy, sve su bile članice kongregacije St. Mary of the Springs u Ohiju, prema Opeastu.

Troje preostalih braće i sestara, Raymond, Joseph i Mary, svi su bili vjenčani.Smrt oca Freda u prosincu 2018., označila je kraj braće i sestara Hinnebusch u ovom životu, ali njihova predanost Dominikanskom redu znači da će njihova životna djela živjeti generacijama koje dolaze.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er