CRKVAVJERA I DUHOVNOST

7 čudesnih svetaca koje treba častiti i slaviti tijekom lipnja

Lipanj je za Katoličku Crkvu mjesec bogat slavljima. Vrijeme je kada se prisjećamo života različitih svetaca zaštitnika koji su svojom vjerom duboko utjecali na milijune ljudi diljem svijeta.

Naučimo više o nekim od ovih svetaca:

Sveti Bonifacije: Apostol Njemačke (5. lipnja) Sveti Bonifacije, poznat i kao “apostol Njemačke”, bio je neumorni engleski misionar koji se u 8. stoljeću posvetio evangelizaciji Nijemaca. Njegova hrabrost i odlučnost doista su primjer vjere i predanosti, nadahnjujući bezbrojne druge misionare kroz stoljeća.

Sveti Norbert: Utemeljitelj Premonstratskog reda ili Norbertinskog reda (6. lipnja) Sveti Norbert, čovjek iz 12. stoljeća koji je utemeljio Premonstratski red (također poznat kao Norbertinski red), ikona je duboke predanosti redovničkom životu i poticanja aktivnog apostolata. Njegov nam život pokazuje važnost potpunog posvećenja Bogu i služenja braći.

Sveti Antun Padovanski: svetac čuda (13. lipnja) Jedan od najomiljenijih svetaca Crkve, sveti Antun Padovanski poznat je po svom nadahnutom propovijedanju i brojnim čudima koja mu se pripisuju. Uobičajeno je da se vjernici obraćaju svetom Antunu tražeći pomoć za dobar brak. Međutim, njegova priča i svjedočanstvo ljubavi prema Bogu daleko nadilaze to. Poniznost i velika rječitost u propovijedanju Evanđelja obilježili su nevjerojatan život ovog sveca.

Sveti Alojzije Gonzaga: zaštitnik mladih (21. lipnja) Talijanski isusovac iz 16. stoljeća, sveti Alojzije Gonzaga, živio je život obilježen čistoćom i potpunom predanošću Bogu. Kao zaštitnika mladih i njegovatelja bolesnika, svojim nas primjerom podsjeća na važnost življenja vjere na konkretan način s ljubavlju.

Sveti Ivan Krstitelj: Kristov preteča (24. lipnja) Sveti Ivan Krstitelj poznat je kao posljednji veliki prorok koji je navijestio Mesiju. Njegova služba propovijedanja o pokajanju bila je ključna u pripremanju puta Gospodnjem. Isus ga je krstio u rijeci Jordan i on je mučenik za obranu braka i Istine. Katolička crkva slavi ga dva puta godišnje. Rođenje Ivana Krstitelja slavimo 24. lipnja, a njegovo mučeništvo 29. kolovoza.

Sveti Petar i Sveti Pavao: stupovi kršćanstva (29. lipnja) Sveti Petar i sveti Pavao dva su velika stupa Crkve. Sveti Petar, prvi papa, i sveti Pavao, “apostol naroda”, dali su neprocjenjiv doprinos uspostavi i širenju kršćanstva. Njihov zajednički slavljeni blagdan podsjeća nas na apostolski temelj naše vjere. Svi ovi značajni lipanjski sveci zaštitnici nisu samo primjeri kreposnog života nego i izvor nadahnuća i zagovora za vjernike diljem svijeta, uvijek nas podsjećajući na poziv na svetost koji Bog upućuje svakome od nas.

Izvor

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er