VJERA I DUHOVNOST

4 učinkovita načina da se sjetite ponuditi Bogu svoj svakodnevni posao

4 učinkovita načina da se sjetite ponuditi Bogu svoj svakodnevni posao Možda svoj posao ne smatrate svetim, ali vrijeme koje provodite radeći može biti vrijeme molitve. Kao kršćani možemo kroz molitvu posvetiti svoj posao zajedno s ostatkom naših života.

Nekako se čini nevjerojatno kada razmislite da je rad postojao u Edenskom vrtu, čak i prije pada. Rad je nešto svojstveno našoj prirodi, nešto što je stvoreno da nam bude dobro. Naravno, Katekizam nam govori, Ljudski rad proizlazi izravno od osoba stvorenih na sliku Božju … Rad poštuje Stvoriteljeve darove i talente primljene od njega (2427).

Bilo da radite u uredu ili u kuhinji, u operacijskoj sali ili u vrtu, vaše svakodnevne dužnosti mogu biti prinos Bogu, upravo tu gdje jeste. Dakle, kako možemo posvetiti vrijeme koje provodimo radeći? Evo 4 mala načina da se sjetite prinositi svoj rad Bogu, piše Aleteia.org

1 IZGOVORITE MOLITVU PRIJE POČETKA Prije početka rada možete izmoliti kratku i lijepu molitvu: Usmjeri, Gospodine, naše djelovanje po svojim svetim nadahnućem i daj da ga vršimo uz tvoju milostivu pomoć, da svaka naša molitva i rad uvijek s tobom započne i po tebi sretno završi. Amen.

2 PRINESI SVOJ RAD KAO ŽRTVU BOGU Rad ponuđen Bogu može biti molitva i način približavanja Isusu. Sveti Josemaria Escriva jednom je napisao da je “jedan sat učenja, za suvremenog apostola, sat molitve”, a bez sumnje sat rada može biti i sat molitve. Naravno, to nas poziva da damo sve od sebe, oponašajući žrtvu Abela koji je Bogu dao sve od sebe.

3 PORED SEBE POSTAVITE SVETU SLIKU Pogled na malu svetu sliku s vremena na vrijeme može vas podsjetiti na duhovnu svrhu vaših odgovornosti i podsjetiti vas da ponudite ovo vrijeme. Možda imate pri ruci mali križić ili svetu sličicu (koja može poslužiti i kao oznaka!). U svom radnom okruženju možete dodati suptilnu katoličku umjetnost, poput upečatljive slike Božanskog milosrđa.

4 KADA JE VRIJEME DA PRESTANETE RADITI, UZMITE VRIJEME ZA STVARNI ODMOR Katekizam nas podsjeća da je “Rad za čovjeka, a ne čovjek za rad” (2428). Kada je vrijeme da prestanemo raditi, puno ćemo koristiti od pravog odmora. Odmor nije dobar samo za dušu. Također je dobro za um i zapravo nas čini boljim u ispunjavanju naših obveza. Studija je pokazala da najproduktivniji zaposlenici uzimaju učinkovite pauze.

Da, uzimanje strateškog vremena za odmor zapravo povećava vašu produktivnost. Naravno, to znači pravi odmor, a ne samo prebiranje po našim telefonima. Uživajte u kratkoj šetnji, čitajte knjigu, molite se ili meditirajte, razgovarajte s kolegom ili nešto prezalogajite. Ova razdoblja opuštanja doprinose našem radu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er