VJERA I DUHOVNOST

4 razloga za ispovijed i spas duše ove korizme

“Ispovijed je kupelj duše. Čak i čista i nenaseljena soba skuplja prašinu; vratite se nakon tjedan dana i vidjet ćete da je ponovno potrebno brisanje prašine!” – Sveti Padre Pio

U svom Angelusu iz 1986. godine, papa sveti Ivan Pavao II. slavno se osvrnuo na svetog Augustina rekavši: “Mi smo uskršnji narod i Aleluja je naša pjesma!” Ali prije nego što uistinu budemo uskrsni ljudi, moramo biti korizmeni ljudi. Tijekom ovog liturgijskog vremena korizme, duhovno smo pozvani u pustinju da svoju patnju sjedinimo s Kristom, razmišljamo o svom putu, pa čak i turobnosti.

Dok Katekizam navodi da su katolici dužni primiti sakrament pomirenja za ozbiljne grijehe barem jednom godišnje (KKC #1457), trebali bismo primati pokoru i nastojati biti u stanju milosti što je češće moguće. Ispod su četiri razloga zašto bismo trebali ići na ispovijed tijekom korizme i tijekom cijele godine.

1) Odgovornost Iako može biti lako kriviti druge, moramo preuzeti odgovornost za svoje postupke. S obzirom na pečat ispovijedi, to je sigurno mjesto da glasno imenujemo svoje grijehe, navedemo učestalost tih uvreda i priznamo svoje pogreške. Ispitivanje savjesti prije ispovijedi služi kao najbolja provjera stvarnosti da budete iskreni i prema sebi i prema Gospodinu u nastojanju da živite pobožnijim životom.

2) Doživite Božje oproštenje Bez obzira osjećamo li se dostojnima oproštenja ili ne, Gospodin nam daje ovu milost kroz službu svećeništva. Božje nas milosrđe opere tijekom ispovijedi, oslobađajući nas tereta grijeha. Imamo priliku početi iznova mirne savjesti. Isus je rekao ove riječi svetoj Faustini o svom milosrđu: “Želim povjerenje Mojih stvorenja. Ohrabri duše da polože veliko povjerenje u Moje beskrajno milosrđe. Neka se slaba, grešna duša ne boji pristupiti Mi, jer čak i da ima više grijeha nego što ima zrna pijeska na svijetu, svi bi bili utopljeni u neizmjernim dubinama Mojeg milosrđa.” — Dnevnik svete Faustine, 1059

3) U potpunosti sudjelujte u misi Ići na misu u stanju smrtnog grijeha osjećate se kao da gledate kako sve vaše prijatelje pozivaju na zabavu bez vas. Ali samo gore. Pozvani smo biti u punom zajedništvu s našim Gospodinom i Njegovom crkvom, što znači da moramo biti u stanju milosti. Tijekom misnog slavlja Isus nas poziva da sudjelujemo u njegovoj prisutnosti i primimo ga na ovaj intiman i ranjiv način. Budući da je Euharistija najdragocjeniji dar koji imamo na Zemlji, trebamo željeti učiniti sve što možemo kako bismo u potpunosti sudjelovali u ovom odnosu s Gospodinom. Isus im reče: Amen, amen, kažem vam, ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi. (Ivan 6:53)

4) Primite duhovno vodstvo Bog nas ne ostavlja puste u našim grijesima. Srećom, imamo mnogo svetih svećenika koji nam pomažu na našem putu. Kada pokornik daje Čin kajanja, on ili ona izjavljuju Gospodinu namjeru, promjenu srca i ponašanja. Osim pokore, svećenik će ponuditi duhovno vodstvo kako bi pomogao rasti u svetosti.

Kao i naš Gospodin tijekom tih 40 dana, možda ste trenutno na kušnji neprijatelja. Možda ste ljuti na sebe jer ste rob stalnog grijeha, ili se možda borite održati svoja korizmena obećanja. U našoj slomljenosti i pukoj ljudskosti, Gospodin nas traži u susret i preobrazi nas svojom otkupiteljskom ljubavlju. Možda smo sada u pustinji, ali to neće potrajati. Uskrs dolazi! Ne dopustite da dar ovog prekrasnog sakramenta propadne i pripremite svoje srce i dušu za nebesku gozbu sada. “Mnogi su pozvani, ali malo odabranih” – Mt. 22:14

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er