ZANIMLJIVOSTI

4 koraka kako pobijediti krizu tjeskobe u djetinjstvu

Brza promjena djetinjstva zasnovanog na igri na djetinjstvo zasnovano na telefonu izazvala je krizu mentalnog zdravlja. Kako možemo pomoći “tjeskobnoj generaciji”?

Ako je vaš algoritam društvenih medija sličan mom, vidjeli ste mnogo postova i videa o novoj knjizi: Anksiozna generacija: Kako veliko ponovno ožičenje djetinjstva uzrokuje epidemiju mentalnih bolesti Jonathana Haidta.

U njemu socijalni psiholog Jonathan Haidt istražuje porast tjeskobe i depresije među mladima, tvrdeći da je naša kultura prošla kroz problematičan prijelaz iz “djetinjstva temeljenog na igri” u “djetinjstvo temeljeno na telefonu” – prijelaz koji je uzrokovao mentalno zdravlje kriza: Haidt predstavlja više od desetak mehanizama pomoću kojih je ovo “veliko ponovno ožičenje djetinjstva” ometalo dječji društveni i neurološki razvoj, pokrivajući sve od nedostatka sna do fragmentacije pažnje, ovisnosti, usamljenosti, društvene zaraze, društvene usporedbe i perfekcionizma… Što je najvažnije, Haidt daje jasan poziv na djelovanje, piše Aleteia.

On dijagnosticira “probleme kolektivnog djelovanja” koji nas zarobljavaju, a zatim predlaže četiri jednostavna pravila koja bi nam mogla pomoći. On opisuje korake koje roditelji, učitelji, škole, tehnološke tvrtke i vlade mogu poduzeti kako bi zaustavili epidemiju mentalnih bolesti i vratili humanije djetinjstvo. Ironično je da sam o Haidtovom istraživanju uglavnom čuo preko društvenih mreža, ali na neki način, ovo je prilično tipično iskustvo za moju generaciju. Mnogi od nas roditelja žele da naša djeca imaju zdraviji odnos s tehnologijom od nas. Ta je želja posebno vidljiva na primjeru roditelja koji rade u tehnologiji. Sami razvijatelji ovih tehnologija najviše su svjesni opasnosti koje izazivaju tjeskobu; javna je tajna da roditelji iz Silicijske doline uvelike ograničavaju svoju djecu u korištenju tehnologije:

Ljudi koji su najbliži nečemu često su najviše oprezni prema tome. Tehnolozi znaju kako telefoni zapravo rade, a mnogi su odlučili da ih ne žele u blizini vlastite djece. Zanima vas što Haidt predlaže kao “protuotrov”, ali niste imali vremena uzeti knjigu? Iako je knjiga itekako vrijedna vašeg vremena, ovdje je kratki sažetak Haidtovih preporuka.

1 NEMA PAMETNIH TELEFONA PRIJE SREDNJE ŠKOLE Haidt kaže da dječji mozgovi nisu spremni za zaraznu prirodu pametnog telefona prije srednje škole. Ova je preporuka središte popularne kampanje Čekaj do 8., u kojoj roditelji potpisuju obećanje da svojoj djeci neće davati pametne telefone barem do kraja 8. razreda – obećanje koje je potpisalo više od 50.000 obitelji.

2 BEZ DRUŠTVENIH MREŽA PRIJE 16. GODINE Destruktivan učinak društvenih mreža na mlade ljude dosegao je razinu javnozdravstvene krize.

Dr. Vivek Murthy objavio je prošle godine savjet o društvenim medijima i mentalnom zdravlju mladih. “Sve je više dokaza da je korištenje društvenih medija povezano s štetnim djelovanjem na mentalno zdravlje mladih”, rekao je Murthy. “Nalazimo se usred nacionalne krize mentalnog zdravlja mladih i zabrinut sam da su društveni mediji važan pokretač te krize – onaj s kojim se moramo hitno pozabaviti.”

3 NEMA TELEFONA U ŠKOLI Dok neke škole koriste telefone za obrazovanje, Haidt tvrdi da štetni učinci daleko nadmašuju sve koristi. Predlaže praktične mjere poput ormarića za telefone učenika.

4 VIŠE NEOVISNOSTI, SLOBODNE IGRE I ODGOVORNOSTI U STVARNOM SVIJETU Ovu je preporuku najteže izmjeriti, ali odgovara sve većem broju istraživanja o prednostima pružanja našoj djeci mogućnosti da pokušaju i ne uspiju. Roditelji i škole izvješćuju o uspjehu s inicijativama kao što je Let Grow Project, koji je osmišljen kako bi djeci pružio neovisnost koja im je potrebna da izrastu u sposobne, samopouzdane i sretne odrasle osobe, tvrdeći da su “Današnja djeca pametnija i jača nego što im naša kultura pripisuje priznanje .”

Društveni mediji svakako imaju svoje prednosti – poput toga da nas obavještavaju o Haidtovoj revolucionarnoj knjizi – ali kao i sa svakom moćnom stvari, s njima se mora postupati mudro i pažljivo. Povratimo našoj djeci djetinjstvo ovim jednostavnim, zdravorazumskim mjerama. Zajedno možemo promijeniti priču tako da naša djeca umjesto toga budu dio “samouvjerene generacije”, “sposobne generacije” ili “hrabre generacije”.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er