VJERA I DUHOVNOST

4 Gospina ukazanja koja je odobrio Vatikan

Iako se od katolika ne traži da vjeruju nijednoj privatnoj objavi, čak ni onoj odobrenoj, Crkva često odobrava ukazanja i poruke za lokalnu ili sveopću pobožnost. Ovo se odobrenje vrši za dobrobit vjernika, gdje Vatikan ili mjesni biskup proglašava “vrijednima vjerovanja” određena privatna otkrivenja koja su korisna kršćaninu na putu prema svetosti.

Početna faza istrage zahtijeva pečat odobrenja mjesnog biskupa biskupije u kojoj navodna vidjelica/ vidioc živi. Vatikanski dokument iz 1978. godine detaljno opisuje korake potrebne za potvrdu privatne objave. Nakon što su ti koraci dovršeni, u određenim prilikama Sveta Stolica može intervenirati i potvrditi da je određeno ukazanje ili poruka univerzalnog karaktera i korisna za cijelu Crkvu.

Ovo je delikatna stvar i Crkva uvijek pazi da privatne objave podvrgne rigoroznom procesu proučavanja prije nego što donese bilo kakvu svečanu prosudbu o prikladnosti pobožnosti, jer Crkva ne želi nikoga odvesti od vjere, piše Aleteia.

U nastavku je kratak popis privatnih objava za koje je utvrđeno da su autentične i koje je Sveta Stolica odobrila za osobno uvjerenje.

Laus, Francuska

Tijekom svibnja 1664. mlada pastirica po imenu Benoite Rencurel iznenada je ugledala veličanstvenu damu kako drži dijete. Ta su ukazanja trajala oko godinu dana, dok je kroz život doživljavala razna druga viđenja. Marijina primarna poruka bila je pokora i obraćenje, pomirenje s Bogom i međusobno. Ukazanja je 1665. godine priznao mjesni biskup, a Vatikan ih je službeno odobrio 2008. godine.

Rue du Bac, Pariz, Francuska

18. srpnja 1830. mlada redovnica po imenu Catherine Laboure doživjela je prekrasno viđenje Gospe. Dobila je još nekoliko viđenja, koja su dovela do pučke pobožnosti Čudotvorne medaljice, obećavajući mnoge milosti onima koji su je pobožno nosili. Ukazanja su službeno odobrena 1836. godine i od tada su jedno od najpopularnijih ukazanja.

Siluva, Litva

Godine 1608. skupina djece pastira vidjela je viziju uplakane žene koja drži dijete. Gospa je bila žalosna što su stanovnici sela izgubili katoličku vjeru. Većina se vratila prakticiranju vjere. Ukazanja je službeno odobrio Vatikan 17. kolovoza 1775. godine.

Ležajsk, Poljska

Godine 1578. drvosječa po imenu Thomas Michalek vidio je viziju Gospe u šumi. Tražila je da se sagradi kapelica, govoreći: “Ja sam izabrala ovo mjesto. Ovdje će moj Sin biti voljen i poštovan i tko god zazove moj zagovor, dobit će moj blagoslov.” Papa je osobno odobrio ukazanje 1752. godine.

www.medjugorje-news.com

Napisite nam Vaše svjedočanstvo

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er