ZANIMLJIVOSTI

10 najbizarnijih božićnih običaja u Europi

Dok mnogi božićni običaji u Europi uključuju vjeru, drugi su utjelovili sva čuda božićnog duha. Međutim, kao i kod mnogih svetkovina, uvuklo se nekoliko tradicija koje nemaju vjerske konotacije, ali su svejedno ključne za božićne proslave u nekim od ovih zemalja.

U nastavku pogledajte neke od europskih najosebujnih božićnih tradicija.

Krampusova noć, Austrija i Njemačka Navečer 5. prosinca, Krampus, mitsko stvorenje s rogovima i krznom, upušta se u komičnu potjeru zajedno sa Svetim Nikolom, zaigrano kažnjavajući one koji su s popisa zločestih.

Bacanje cipela, Češka Slobodne Čehinje na Badnjak stoje leđima okrenute vratima i bacaju cipelu preko ramena. Ako nožni prst pokazuje prema vratima, uskoro će se vjenčati.

Islandska božićna mačka Božićna mačka na Islandu je mačka s posebnim apetitom za one bez nove odjeće. Iako je fantastična priča, dodaje kapriciozan sloj sezonskim svečanostima.

Sakrij metle, Norveška Norvežani tradicionalno skrivaju svoje metle na Badnjak kako bi spriječili nestašne vještice i duhove da ih ukradu za vožnju.

Velika božićna utrka pudinga, London London je domaćin godišnje dobrotvorne manifestacije na kojoj sudionici oblače neobične kostime i prolaze kroz stazu s preprekama dok balansiraju s božićnim pudinzima. To je prekrasno zabavan način prikupljanja sredstava tijekom blagdanske sezone.

Gävle koza, Švedska Divovska koza Gävle u Švedskoj spektakl je koji se svake godine održava i privlači pažnju dok je lokalno stanovništvo zaigrano pokušava zaštititi od “slučajnog” zapaljenja prije Božića.

Razgovor sa životinjama, Rumunjska U božićnoj noći rumunjski farmeri vjeruju da životinje dobivaju sposobnost govora. Ljudi slušaju njihove razgovore u nadi da će dobiti uvid u nadolazeću godinu.

Parada belgijskih mačaka Ypres, Belgija, domaćin je Parade mačaka na Badnjak, gdje sudionici oblače kostime s temom mačaka, donoseći otkačenu i opuštenu atmosferu u blagdanske svečanosti.

Meksička noć rotkvica (europski utjecaji) Noć rotkvica u Oaxaci, Meksiko, prikazuje zamršene rezbarije rotkvica koje prikazuju svečane scene, spajajući europske utjecaje s meksičkom kreativnošću u šarmantnom i neočekivanom prikazu.

Yule Lads, Island Islandski Yule Lads, skupina nestašnih likova, kreću na putovanje koje će trajati 13 noći prije Božića, a svaki ima razigranu osobnost koja sezoni dodaje dašak zabave i folklora.

www.medjugorje-news.com

Izvor
aleteia

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er