ZANIMLJIVOSTI

Znate li zašto se Judino drvo tako naziva?

Znate li zašto se Judino drvo tako naziva? Neke kršćanske tradicije tvrde da se Juda objesio o jedno od tih stabala, zbog čega su njegovi (navodno) izvorno bijeli cvjetovi pocrvenjeli.

Većini je vjerojatno poznata yucca brevifolia, poznato Joshuino drvo, koje raste u sušnom jugozapadnom dijelu Sjedinjenih Država i u sjeverozapadnom Meksiku. Legenda kaže da su, kada su mormonski imigranti prešli rijeku Colorado sredinom 19. stoljeća, stablo nazvali po biblijskom liku Jošui. Grane stabla podsjetile su ih na Jošuine ruke raširene u molbi, moleći da sunce stane kako bi mogao dovršiti svoju vojnu potragu:

Na dan kad je Gospodin predao Amorejce Izraelcima, Jošua je govorio Gospodinu; i reče u očima Izraela: ‘Sunce, stani u Gibeonu, i Mjesece, u dolini Aijalon.’ I sunce je stalo, a mjesec stao, sve dok se narod nije osvetio svojim neprijateljima. Jošua 10, 12-13.

Drugi tvrde da ih oštro lišće podsjeća na Joshuinu oštricu:

Tada Jahve reče Jošui: ‘Ispruži mač koji ti je u ruci prema Aju; jer ću ga dati u tvoje ruke.’ I Jošua ispruži mač koji je imao u ruci prema gradu. Čim je ispružio ruku, trupe u zasjedi su brzo ustale sa svojih mjesta i pojurile naprijed. Ušli su u grad, zauzeli ga i smjesta zapalili grad. Jošua 8, 18-19.

Judino drvo Cercis siliquastrum, poznatije kao Judino drvo ima drugačiju priču. Iako je ime dobilo po biblijskom liku, Judi Iškariotskom, podrijetlo imena Judinog stabla nešto je manje strogo biblijsko – i više maštovito. Prilično malo Judino stablo relativno je uobičajeno u južnoj Europi, na Bliskom istoku i u zapadnoj Aziji, a poznato je po bogatom prikazu tamno ružičastih cvjetova u proljeće. Zapravo, to je prvo stablo koje procvjeta nakon završetka zime u Andaluziji, u Španjolskoj. Sami cvjetovi su jestivi, slatko-kiselog okusa. Čak se koriste za dodavanje okusa i boje salatama, piše Aleteia

Neke kršćanske tradicije tvrde da se Juda objesio o jedno od tih stabala, zbog čega su njegovi (navodno) izvorno bijeli cvjetovi pocrvenjeli. Obično se vjeruje da su te tradicije same po sebi proizvod pomalo iskvarene derivacije uobičajenog francuskog imena danog stablu, “Arbre de Judée”, što doslovno prevodi “stablo Judeje” – a ne “Judino”.

Druge tradicije tvrde da budući da neki od cvjetova i sjemenki stabla vise izravno s njegovog debla, podsjećaju na Judino samoubojstvo. Drugo objašnjenje temelji se na pogrešnoj ideji da je stablo ubilo pčele koje je privuklo, kao da ih je “izdalo”. Svijetla, duboka boja cvjetova drveća dovela bi u iskušenje pčele, koje bi se otrovale – navodno – opijatom u trenutku kada pokušaju skupiti pelud. Čini se da je ovo vjerovanje rođeno iz činjenice da se cvijeće i kora stabla tradicionalno koriste u palestinskoj medicini za liječenje glavobolje i gripe.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er