VJERA I DUHOVNOST

Znaju li anđeli čuvari naše misli?

Katolici i mnogi kršćani vjeruju u postojanje anđela čuvara, koje je Bog postavio da nas štite i vode tijekom našeg zemaljskog putovanja. Jedno od pitanja koje dolazi uz ovo vjerovanje odnosi se na sposobnost anđela da znaju naše misli.

Mogu li ući u naš um i pročitati naše tajne misli? Kratak odgovor je ne.

Nije im dat poseban pristup našim mislima, čime se silom uvlače u naš um. Samo Bog može točno znati što se događa u našem umu, budući da je on stvoritelj i uzdržavatelj svih nas. Sveti Toma Akvinski to jasno kaže u svojoj Summa Theologiae, “Ono što je vlastito Bogu, ne pripada anđelima” (I, 57, 4). Međutim, iako anđelima nije dan neograničen pristup našim mislima, mi im možemo otkriti svoje misli na duhovan način, piše portal Aleteia

Filozof Peter Kreeft piše u svojoj knjizi Anđeli i demoni da možete “željeti otkriti svoje misli i svoje tajne svom anđelu čuvaru razgovarajući s njim, kao što biste razgovarali (molili se) s ljudskim svecem na nebu ili prijateljem na Zemlja.” U većini slučajeva mi moramo biti ti koji otkrivamo svoje misli našem anđelu čuvaru. U isto vrijeme, naši anđeli čuvari imaju vrlo inteligentne umove i stručnjaci su u umjetnosti promatranja, mnogo bolji od nas. To znači da iako nemaju pristup našim mislima bez našeg pristanka, mogu nas promatrati i imaju nadnaravnu sposobnost da znaju što mislimo samim time što su s nama.

Sveti Toma Akvinski to također objašnjava kada piše: „Jer misao se ponekad otkriva ne samo vanjskim činom, nego i promjenom lica; a liječnici po samom pulsu mogu razaznati neke strasti duše« (I, 57, 4). Ako želimo da naš anđeo čuvar doista poznaje nas i naše skrivene tajne, moramo s njim redovito razgovarati. Na taj će način naši anđeli čuvari biti bolje pripremljeni da nas zaštite i vode u vječni život.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er