VJERA I DUHOVNOST

Zašto su sv. Louis i Zelie vjenčali u ponoć?

Kada je riječ o najprikladnijem vremenu za vjenčanje, ponoć obično nije prva pomisao koja vam padne na pamet. Ipak, sv. Louis i Zelie Martin, roditelji svete Terezije iz Lisieuxa, sjedinili su se u svetoj ženidbi oko ponoći u utorak, 13. srpnja 1858. godine.

Zašto je to bilo tako?

Ponoćni post

Najčešće objašnjenje iza njihovog izbora proizlazi iz discipline koju je Katolička crkva pridržavala u 19. stoljeću. Stoljećima su katolici bili obvezni postiti prije mise počevši od ponoći prije. To je značilo da su se katolici koji su htjeli pričestiti na sljedećoj misi morali suzdržati od hrane. Voda je također bila uključena u ovaj post tijekom 19. stoljeća, zbog čega je bilo izuzetno teško postiti tijekom dana. Jedan način zaobilaženja ovog pravila bio je slavljenje mise u zoru, ili u nekim slučajevima, slavljenje u ponoć. Na taj bi način osoba mogla imati normalnu količinu hrane tijekom dana, a zatim se pričestiti na misi koja se slavi nakon 12 sati.

Sv. Louis i Zelie Martin znali su vrijednost euharistije i zato su svoju svadbenu misu zakazali u vrijeme kada su mogli lakše primiti svetu pričest.

Tih i jednostavan

Drugi razlog na koji ističu mnogi životopisci jest želja sv. Louis i Zelie Martin imaju jednostavno i tiho vjenčanje. Na svadbu nisu htjeli pozvati cijelo selo i radije su prve bračne trenutke proveli u svečanoj molitvi.

Građanski obred

Kao što je zakon i danas, francuski parovi morali su prijaviti svoje vjenčanje u službenoj civilnoj ceremoniji, nakon koje je mogla uslijediti crkvena ceremonija ako su tako htjeli. Dogovorili su da se njihova građanska ceremonija održi u 22:00 sata. u ponedjeljak 12. srpnja. Bio je to početak njihovog bračnog života, iako su morali pričekati nekoliko sati prije nego što su se mogli potpuno zagrliti u očima Crkve.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er