VJERA I DUHOVNOST

Zašto se Ime Marijino slavi 12. rujna?

Blagdan Imena Marijina datira iz 16. stoljeća i slavio se na mnogo različitih datuma u povijesti. Trenutačno Rimski obred Katoličke crkve časti Presveto Ime Marijino uz izborni spomendan 12. rujna.

Blagdan je usko vezan uz rođenje Djevice Marije koje se slavi 8. rujna. Prema Katoličkoj enciklopediji, blagdan je “ustanovljen 1513. u Cuenci u Španjolskoj, i dodijeljen mu je odgovarajuća Služba za 15. rujna, dan osmine Marijina rođenja. Nakon reforme Brevijara od strane sv. Pija V., dekretom Siksta V. (16. siječnja 1587.), on je prebačen na 17. ruj. Ova dodjela blagdana na 8 dana nakon rođenja Djevice Marije odgovara blagdanu Presvetog Imena Isusova koji se slavi 8 dana nakon rođenja Isusova.

Blagdan Presvetog Imena Isusova povezan je sa židovskim obredom obrezivanja koji se slavio 8 dana nakon rođenja dječaka i zapisan je u Bibliji. I nakon osam dana, kad je bio obrezan, nazvan je Isus, imenom koje mu je dao anđeo prije nego što je začet u utrobi. Luka 2:21 Djevojčice nemaju isti obred davanja imena u židovskoj tradiciji, iako djevojčice dobivaju imena unutar prvih nekoliko tjedana nakon rođenja, piše Aleteia.

U 17. stoljeću blagdan je proširen na sveopću Crkvu i dobio je drugi datum prema Katoličkoj enciklopediji. Nakon opsade Beča i slavne pobjede Sobieskog nad Turcima (12. rujna 1683.), Inocent XI. proširio je blagdan na sveopću Crkvu i dodijelio ga nedjelji nakon Rođenja Marijina. Tek 1908. dekretom je stajalo, “kad god se ovaj blagdan ne može slaviti u svoju pravu nedjelju zbog pojave nekog blagdana višeg ranga, mora se svetkovati 12. rujna, na dan kada je pobjeda Sobieskog spominje se u Rimskom martirologiju.” Tada se vjerovalo da je Marija odigrala ključnu ulogu u vojnoj pobjedi, a Papa ju je povezao s blagdanom Presvetog Imena Marijina. Ipak, prikladno je slaviti Presveto Ime Marijino unutar ovog vremenskog okvira.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er