VJERA I DUHOVNOST

Zašto katolici dodiruju relikvije svetaca

“Mi se ne klanjamo relikvijama mučenika, nego ih poštujemo u našem obožavanju Onoga čiji su mučenici.” – Sveti Jeronim. Zašto katolici dodiruju relikvije svetaca?

Jeste li ikada vidjeli prijatelja ili člana obitelji da jednom od svojih krunica ili ogrlica dodirne relikviju? Mislite li da je čudno ili čak zbunjujuće? Jeste li ikada pomislili: “Ja sam katolik, ali jednostavno se ne mogu pomiriti s ovim.”

Prvo, što je relikvija?

Katolička crkva klasificira relikvije u tri različite kategorije: Prvorazredna relikvija je dio tijela sveca, koji može biti komadić kosti, kose ili bočica s krvlju.

Drugorazredna relikvija je nešto što je svetac osobno posjedovao. To može biti knjiga, komad odjeće, krunica, naočale ili dnevnik.

Relikvija treće klase (ovo je mjesto gdje mi dolazimo) je predmet dotaknut relikvijom prve ili druge klase, ili čak njihovom grobnicom.

Zašto katolici štuju relikvije?

Jeste li ikada čuvali predmet voljene osobe koji je preminuo? Kad vam nedostaju, pomaže li vam da se osjećate bliski s njima? Kada pogledate, sjećate li se lijepog života i uspomena koje su stvorili? Po učenju Crkve znamo da su sveci u Isusovoj prisutnosti na nebu i da ne žele ništa više nego da im se pridružimo. Sveci su naši prijatelji i zagovornici, a svojim životom dali su lijepe primjere svetosti. Kada svoje drage predmete dotaknemo relikvijama, stvaramo fizičke podsjetnike na njihovu svetost. Držanje ovog stalnog podsjetnika blizu nas može nam pomoći u našem pozivu Bogu.

Poštovanje, a ne praznovjerje

Molitva sa svečevom relikvijom ili ispred nje uvijek bi trebala biti iz ljubavi, poštovanja i poštovanja, a ne iz praznovjerja. Ovi predmeti nisu čarobni i ne bismo ih trebali tretirati kao takve. Možemo zamoliti te svece da mole za nas. Međutim, samo Bog može posredovati preko svetog predmeta i dati nam milosti.

Sveti Jeronim, ispovjednik i crkveni naučitelj, izjavio je:

“Mi ne obožavamo relikvije mučenika, ali ih poštujemo u našem obožavanju Onoga čiji su oni mučenici. Častimo sluge kako bi se poštovanje koje im se odaje moglo odraziti natrag na Gospodina.”

Relikvije nas mogu približiti Isusu

Za svakoga postoji svetac. Relikvije nas mogu približiti njima, a zauzvrat nas približiti Kristu. Svaki svetac, od svete Faustine do svetog Padre Pija, nosio je teške križeve. Ipak, u svojoj patnji, hrabrosti i dubokoj ljubavi prema Bogu, ostali su vjerni. Molitva pred njihovim relikvijama može nas potaknuti da živimo hrabro i predano. Blagoslovljeni smo što imamo fizičke podsjetnike da svetost i svetost mogu biti za svakoga. Tijekom mise, kada zazivamo naše svete prijatelje u Litanijama Svih svetih, ponovno dobivamo ovu potvrdu.

www.medjugorje-news.com

Vezani članci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Molimo Vas ugasite AdBlock-er